Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови мерки: Стадионите са без публика, а дискотеките и баровете на закрито затварят


Новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев влиза в сила от полунощ в четвъртък срещу петък
Новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев влиза в сила от полунощ в четвъртък срещу петък

От полунощ на 10 юли се забранява посещението на нощни клубове, барове и дискотеки на закрито, а всички колективни и индивидуални спортни занимания на открито и закрито ще се провеждат без публика. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в четвъртък след провела се среща при премиера Бойко Борисов с Националния оперативен щаб.

Връща се и забраната за провеждане на групови празненства с присъствие на над 30 души като е позволено да се организират сватби, балове и кръщенета, но до 30 души и при спазване на дистанция от 1.5 м между хората.

"За съжаление анализът, който е направен за последната седмица, показва, че броят на носителите на коронавирус се увеличава и премина критичната точка от 200 души", каза Ананиев, прогнозирайки, че все пак през следващите дни не се очаква да спадне броят на новозаразените.

Регионалните здравни инспекции ще засилят контрола не само за изпълнение на мерките, а и ще налагат допълнителни рестрикции, ако има такава нужда в съответната област, каза още здравният министър.

Първите случаи на коронавирус в България бяха установени на 8 март. На 13 март беше обявено извънредно положение и въведени строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. След 15 май то беше заменено от извънредна епидемична обстановка, която е в сила и в момента и ще продължи до 31 юли. Поетапно бяха отменяни различни ограничения като забраната за работа на заведенията на открито, а по-късно и на закрито, отварянето на молове, фитнеси и стадиони.

На 1 юли правителството позволи и провеждането на финалния мач за Купата на България на Националния стадион "Васил Левски" при публика от 12 хиляди души. Въпреки предупреждението, че на събитието ще се взимат много строги мерки, повечето от зрителите не носеха маски и не спазваха дистанция помежду си.

Самият здравен министър беше на мача заедно с министъра на спорта Красен Кралев, но в четвъртък коментира, че си е тръгнал "ядосан до крайна степен" преди края на срещата заради неспазването на мерките.

През последната седмица обаче броят на случаите в България се увеличава като в четвъртък бяха регистрирана 240 позитивни проби при направени 4300 PCR теста за едно денонощие. Това е рекорден скок на броя на новозаразените като за първи път е премината границата от 200 положителни проби за 24 часа.

От началото на епидемията заразените общо са 6342 души, като активните случаи към момента са 2917. За последното денонощие са регистрирани нови 5 смъртни случая, с които починалите стават общо 259.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG