Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ще провери културния министър Боил Банов заради строеж на небостъргач


Министърът на културата Боил Банов
Министърът на културата Боил Банов

Културният министър Боил Банов ще бъде обект на прокурорска проверка във връзка с извършено от него съгласуване на проект за строеж на небостъргача “I-Тower” в района на Солни пазар в София, съобщиха от държавното обвинение.

Законността на строежа беше обект на проверка, разпоредена от Върховната административна прокуратура (ВАП) на строителния надзор. За предстоящата проверка първи съобщи в петък сутринта главният прокурор Иван Гешев. Той обаче не даде подробности за какво престъпление на Банов става дума, а само уточни, че небостъргачът се строи до паметник на културата.

Впоследствие пресцентърът на прокуратурата информира, че ВАП е сезирала Специализираната прокуратура, тъй като е открила данни, че Банов е нарушил Закона за културното наследство, съгласувайки проекта на 8 юли. Строежът на небостъргача беше спрян, след като разследващите поискаха проектът да бъде проверен от ДНСК заради публикации, че се прави с изтекло разрешение за строеж.

"Очаквам, както вървят нещата, ГЕРБ да организира протест, защото Върховната административна прокуратура ще назначи проверка на министър Боил Банов и ще сигнализира спецпрокуратурата за извършени престъпления. Ако партия ГЕРБ процедира по същия начин като президента, тогава очаквам протест", коментира по-рано през деня Иван Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG