Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Мутри вън!” срещу “Ние не сме мутри!” С два митинга в София ГЕРБ и президентът застанаха един срещу друг


Президентът Румен Радев говори пред протестиращите срещу правителството и действията на прокуратурата в президентството. Премиерът Бойко Борисов говори пред събралите се в подкрепа на ГЕРБ
Президентът Румен Радев говори пред протестиращите срещу правителството и действията на прокуратурата в президентството. Премиерът Бойко Борисов говори пред събралите се в подкрепа на ГЕРБ

Хиляди хора се събраха в центъра на София на два митинга по едно и също време. Поддръжниците на ГЕРБ поискаха оставката на президента Радев, докато защитниците на президента викаха “Мутри вън!”, като визираха правителството и прокуратурата. Двоен военен кордон и разстояние от стотина метра разделяше двата митинга. При разотиването на хората се стигна до сблъсък, последван от арести.

“Това не е протест, а митинг”, каза пред симпатизантите на ГЕРБ председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. "Радев вчера нарече правителството и прокуратурата "мутри". (...) Това е недопустимо. Мутри ли сме?" попита тя, а хората на площада отговориха с “Не!”

Председателят на парламента Цвета Караянчева
Председателят на парламента Цвета Караянчева

Митингът, проведен в защита на правителството, излъчи повече от 15 оратори, сред които социалният министър Деница Сачева, евродепутатът Андрей Новаков, народният представител Тома Биков и много други.

"Тук сме, за да покажем, че ние не работим за мафията, а за хората. Някой се опитва да ни внуши, че ние работим за мафията", каза Деница Сачева.

Участниците в митинга скандираха името на Борисов, който излезе сред хората минути след като България беше приета в т.нар. чакалня за еврозоната.

По-рано днес премиерът заяви, че срещу кабинета се разиграва сценарий, чиято цел е да осуети влизането на българския лев във валутно-обменния механизъм ERM II.

Митингът в подкрепа на правителството е отговор на многохилядния протест от четвъртък, на който десни и леви се обявиха “срещу мутрите”. Те направиха това, след като двама служители на президентската администрация бяха арестувани, а полицията и прокуратурата влязоха в президентството, за да извършват претърсване на кабинети.

В петък пред президентството отново се събраха хора с разнородни убеждения, пред които отново говори президентът Радев. “Няма сила, която да ни спре”, каза той. "Трябва ясно да заявим нашите принципи. Няма да повторим грешките от 2013 година и да се делим на леви и десни, сини и червени, русофили и русофоби, американофили и американофоби, няма да се делим на българи и турци. Не сме тук, защото сме еднакви, а за да защитим свободата си. За да бъдем себе си, първо трябва да бъдем свободни", каза още Радев.

Президентът Румен Радев при протестиращите
Президентът Румен Радев при протестиращите

Той предупреди, че “В следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще внушава, че [протестиращите са] платени, ще организира бутафорни провокации и контрапротести, но нека знае едно – платените протести са там, където са автобусите.”

Президентът визираше факта, че поддръжниците на ГЕРБ са пристигнали с организиран транспорт.

През това време от другата страна на площада ораторите твърдяха, че Румен Радев иска да промени геополитическата ориентация на страната, като я насочи на Изток. Думите “Европа” и “европейски” се повтаряха често от всеки от говорещите, наред с думите “заплати”, “магистрали” и “детски градини”. Ораторите призоваваха хората да спазват дистанция и да носят маски.

При разотиването от двата митинга част от хората, събрани пред президентството се опитаха да спрат автобусите с привърженици на ГЕРБ, но бяха спрени от органите на реда. По-късно чяст от тях замери с предмети един автобус. Има задържани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG