Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гняв от полицейското насилие в третия ден на протестите


11 юли 2020 г. Протестът в София
11 юли 2020 г. Протестът в София

Стотици участваха в протеста "срещу мутрите" в София и в други градове, но в третия ден на демонстрациите недоволството беше насочено и срещу полицейското насилие.

В петък вечерта, след два протеста, проведени едновременно на стотина метри един от друг - срещу президента от една страна и срещу правителството и прокуратурата от друга - полицията беше замеряна с предмети и употреби насилие.

Кадри, публикувани в социалните мрежи, показват полицаи, които влачат и ритат някои от протестиралите "срещу мутрите". Съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов осъди полицейското насилие и настоя да се наложи наказание за всеки, който е използвал сила "извън законовите предели”. Полицията, на свой ред, обвини част от протестиращите в агресия. Вътрешният министър Младен Маринов обеща проверка на ситуацията с пострадалите демонстранти.

В събота демонстрации имаше също във Варна, Бургас и Русе. Те дойдоха на фона на успешния опит на "Демократична България" да стигне до държавен плаж в парк "Росенец", разположен близо до имот на ДПС, след като пътят на хората беше препречен от полиция и симпатизанти на движението.

В София протестът се провежда под надслов "Да защитим демокрацията от ботушите на властта", а негови организатори са скулпторът Велислав Минеков, адвокатът Николай Хаджигенов и журналистът Арман Бабикян. Ораторите говореха за полицията, която "буквално пребиваше хората" в петък вечерта.

Протестиращите преминаха покрай сградата на парламента с викове "Мафия!" и "Гешев е позор!", като визираха главния прокурор, блокираха за кратко движението на "Орлов мост" и отидоха до сградата, в която се помещава Министерството на вътрешните работи. С викове "Оставка!" те се върнаха обратно на площада пред президентството, където има много полицаи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG