Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разделение в БСП: Нинова поиска вот на недоверие и протести срещу кабинета, а опозицията свика пленум без нея


Лидерът на социалистите Корнелия Нинова
Лидерът на социалистите Корнелия Нинова

“В сряда внасяме вот на недоверие в Народното събрание. Призовавам хората да ни подкрепят на мирен протест пред парламента”, това обяви на извънредна пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По нейни думи ГЕРБ и “присъдружните им партии” са “счупили държавата” по време на десетгодишното си управление. Според лидера на БСП по това време управляващите многократно са са погазили конституция и законите, обезсилили са институциите и са заличили разделението на властите.

Нинова призова членовете и симпатизанти на левицата да продължават да организират, да подкрепят и да се включват в протестите в цялата страна. Те започнаха в четвъртък, а протестиращите се обявиха срещу срастването на мафията с държавните власти и поискаха оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Заявеният вот на недоверие ще бъде петият подобен опит на БСП за свалянето на кабинета на Борисов в рамките на това Народно събрание.

По време на четириминутната си реч лидерът на БСП определи влизането на прокуратурата в президентството в четвъртък като “груб акт на погазване на конституцията и върховенството на закона”. Тя не спомена поименно главния прокурор Иван Гешев и не поиска оставката му, въпреки че в събота подобна позиция беше изразена от с декларация, приета от делегатите на 14-та конференция на софийската партийна организация на социалистите.

Само няколко часа по-късно стана ясно, че вътрешнопартийната опозиция в партията прави опит да събере широкото ръководството на партията - Националния съвет, за да бъдат обсъдени мотивите за готвения вот на недоверие, съобщи Дневник.

Заседанието не е насрочено от лидера на БСП Корнелия Нинова и тя не е дала заявка, че ще присъстват на него. За свикването му обаче има 72 подписа. За да бъдат вземани решения от националния съвет е необходимо да бъдат събрани общо 93 гласа.

Според източници в партията, цитирани от Дневник, от опозицията нямат за цел да вземат други решения, а само да обсъдят мотивите на вота.

В централата на “Позитано” 20 са Кирил Добрев, Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Гергов, Димитър Дъбов, Калоян Паргов, Атанас Мерджанов, както и депутатите Драгомир Стойнев, Весела Лечева, Дора Янкова, Красимир Янков, Валери Жаблянов.

“Днес пленум няма. Има сбирка по интереси. Тази сбирка е нелигитимна и не може да взима решение. Показателно е, че на нея е допусната да излъчва проправителствената агенция ПИК”, заяви Нинова, цитирана от OffNews.

В обръщение по фейсбук в събота вечерта премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството няма да подава оставка, “само защото идва най-тежката финансова криза, а останалите, искащи властта, са доказали, че не могат да се справят”, както и че конкретно БСП вече няколко пъти са “счупили държавата” докато са управлявали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG