Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата влезе в президентството. Пламен Узунов и Пламен Бобоков са в ареста


Пламен Узунов и Пламен Бобоков не отричат, че поддържат приятелски отношения от около две години
Пламен Узунов и Пламен Бобоков не отричат, че поддържат приятелски отношения от около две години

Президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков бяха задържани в четвъртък по подозрения, че са участвали в престъпен сговор с цел търговия с влияние. Става въпрос за разследването, по което последните седмици Специализираната прокуратура разпространява избрани части от комуникацията на Бобоков с различни високопоставени представители на държавната власт.

По разследване на Софийската военно-окръжна прокуратура за разгласяване на класифицирана информация пък бяха арестувани президентският съветник по отбрана Илия Милушев и бивш разузнавач.

Арестите им бяха предшествани от акция на прокуратурата, полицията и Бюрото за защита на свидетели при главния прокурор в сградата на президенството, чиято цел беше претърсване на кабинети на служители от администрацията на държавния глава Румен Радев. Успоредно с това ДАНС обяви, че е отнела достъпите до класифицирана информация на двама служители на президентската администрация.

Действията на разследващите бяха придружени от две изявления на главния прокурор Иван Гешев, който в четвъртък беше на посещение в Габрово и Червен бряг. В първия град той присъстваше на полицейска акция срещу битовата престъпност, а край втория разгледа мястото, където по-рано спецпрокуратурата обяви, че са намерени незаконно депонирани отпадъци, свързани с бизнеса на братята Атанас и Пламен Бобокови.

"Има леки нива на радиоактивност"

„До този момент са изкопани над 120 тона. Данните са, че това е оловен сепаратор – вещество, което остава след обработката на акумулаторните батерии, което не подлежи на допълнителна употреба и трябва да се съхранява при специални условия. Затова е много скъпо, тоест, ако го изнесеш в Германия, ще трябва да платиш два-три милиона евро. По-лесното е да го зариеш, където прецениш. Има леки нива на радиоактивност, при определени условия представлява опасност за здравето на хората, за въздуха, за почвата. Това е едно от местата“, каза Гешев пред медиите в Червен бряг, обобщавайки, че „ако си „бял бизнесмен“ и правиш това нещо, не искам да си представям какви са „черните“.

Гешев използва случая, за да развие за пореден път тезата си, че докато е главен прокурор няма да има недосегаеми, независимо дали са бизнесмени или представители на властите. Именно от неговите изявления стана ясно, че разследващите са нахлули в президенството не само по линия на делото за търговия с влияние, а и на друго производство – за разгласяване на класифицирана информация.

Иван Гешев беше придружаван от главния секретар на МВР Ивайло Иванов
Иван Гешев беше придружаван от главния секретар на МВР Ивайло Иванов

„Анализирани са доказателства, издадено е разрешение и предприетите действия са законосъобразни и правилни. По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф по Закона за защита на класифицираната информация. Твърди, че си ги е намерил в касата. Това лице на третия или четвъртия път предоставя материали, които са нерегламентирано изнесени от Държавна агенция „Разузнаване“, обясни главният прокурор в Габрово, подчертавайки, че не е запознат с подробностите.

ДАНС също се включи в акцията

Междувременно Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) обяви, че е отнела достъпите до класифицирана информация на двама висши служители в администрацията на държавния глава, посочвайки само инициалите И. М. и П. У.

„В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС, за същите лица са придобити данни за ненандеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация“, допълват единствено от агенцията.

Огласените инициали съвпадат с имената на президентския съветник по отбрана Илия Милушев и Пламен Узунов. Нахлуването на разследващи в президентството беше съобщено официално от администрацията на държавния глава Румен Радев.

"Прокуратурата дължи информация"

Оттам уточниха, че в 9.00 часа в сградата са влезли прокурори, полицаи, служители на Бюрото за защита на свидетели при главния прокурор и поемни лица. Те са представили разпореждане на от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентството, откъдето заявяват, че „прокуратурата дължи информация за действията си на обществото“.

Служителите на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор напоследък участват във всички публични акции на държавното обвинение
Служителите на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор напоследък участват във всички публични акции на държавното обвинение

Въпросното разследване за търговия с влияние беше отделено от делото за внос на боклук, по което обвиняеми за участие в престъпна група са братята Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още трима души. По него показания даде в понеделник премиерът Бойко Борисов, след като миналата седмица Пламен Бобоков показа в ефира на бТВ разпечатка от разговор между двамата по повод ситуацията около задържания в български води либийски танкер „Бадр“.

Именно това е една от сюжетните линии в контактите на Бобоков с висши представители на държавната власт, които вече над две седмици системно се анализират и огласяват от спецпрокуратурата.

Арест по ЗМВР в нарушение на НПК

Бизнесменът бешее задържан по Закона за МВР (ЗМВР), въпреки че според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), когато има образувано досъдебно производство, арести могат да се правят само с постановление на прокурор.

Откакто Иван Гешев е главен прокурор обаче полицията системно арестува за 24 часа заподозрени по конкретни разследвания и държавното обвинение постановява 72-часово задържане едва, след като мине нощуването им в полицията. По този начин първоначалният арест преди съдът да се произнесе по мерките за неотклонение се удължава в противоречие на НПК, коментира пред Свободна Европа адвокатът на Пламен Бобоков – Ина Лулчева.

Междувременно пиарът на бизнесмена Ани Александрова разпространи до медиите негова декларация по повод поредното му задържане. Той беше задържан за първи път в края на май, но след това спецпрокуратурата му определи парична гаранция от 1 млн. лв. Впоследствие Бобоков беше задържан, защото разследващите твърдяха, че не я е платил в срок, но специализираните съдии отхвърлиха искането за постоянния му арест, тъй като парите са били внесени.

"Подложен съм на безпрецедентна репресия"

„Подложен съм на безпрецедентна репресия от страна на Прокуратурата и властите в България! Днес, за трети път в рамките на около месец, бях задържан за да не се укрия или извърша престъпление, при положение, че в хода на процесуално-следствените действия разгърнати до момента, първо Прокуратурата, а по-късно и Съдът, неведнъж констатираха и ясно декларираха, че такава опасност не съществува. През изминалия, вече повече от месец, многократно съм се явявал пред органите на съдебната система, поради което настоящето ми задържане не може да бъде обосновано от никакъв законов интерес или необходимост. Може да бъде единствено обосновано от идеята и необходимостта да замълча“, заявява бизнесменът в своята декларация.

Разследващите прекараха почти целия ден в президентството
Разследващите прекараха почти целия ден в президентството

Според него в момента България преживява „сериозна криза на законността по отношение не само на бизнеса, но и на личната неприкосновеност на гражданите“, а прокуратурата се е превърнала в „не само политически, но и икономически субект“.

„Събитията у нас вече не могат да бъдат решени без сериозна международна правна помощ, за каквато апелирам. В случая, заобикалянето и пренаписването на закона е с основна цел да се „пришие“ на даден човек престъпление, а презумпцията за невиновност е изцяло суспендирана в полза на задкулисни интереси. Липсва правосъдие за всички, има псевдо-правосъдие за говорещи и неудобни. Затова, макар и нескромно, „подписвам“ сентенцията на покойния юрист и общественик доц. Кристиян Таков: „Пазете правото, дори и от закона!“

"Нерегламентирано изнесени" документи

Разследването, по което бяха задържани Милушев и бившият служител на Държавна агенция „Разузнаване“, споменат само с инициалите М. К., засега е по-слабо известно. От Софийската военно-окръжна прокуратура информираха в четвъртък, че президентският съветник първоначално е бил разпитан като свидетел, но впоследствие на телефона му е установена „информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”.

„Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация“, допълват разследващите.

От съобщението стаа ясно още, че по въпросното дело има двама обвиняеми, които обаче са на свобода под домашен арест. Подробности за обвиненията и предполагаемите им връзки с Милушев и бившия разузнавач засега не се уточняват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG