Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Какъв италиански боклук?" Сюжетите в делото срещу Красимир Живков и братя Бобокови


Пламен и Атанас Бобокови
Пламен и Атанас Бобокови

"Какъв италиански боклук?! Аз съм индустриалец. Ама като изляза оттука – (ще съм) тоя с италианския боклук!"

Думите са на бизнесмена Атанас Бобоков по време на няколкочасовото заседание на Апелативния специализиран съд, който във вторник вечерта го остави за постоянно в ареста. Зад решетките окончателно останаха и вече бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, ексшефът на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и Николай Миховски.

Специализираната прокуратура твърди, че четиримата са част от организирана престъпна група (ОПГ) заедно с брата на Атанас Бобоков – Пламен, който е на свобода срещу гаранция от 1 млн. лв., бившия им служител Васил Богданов и Айгюн Еминов – и двамата под домашен арест.

Седмината бяха задържани в края на май по време на мащабната акция на разследващите по линия на добилото популярност още в края на миналата година досъдебно производство за вноса на боклук. То започна през декември 2019 г., когато край Плевен бяха открити 9000 тона отпадъци от Италия.

След арестите говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде два брифинга, на които стана ясно, че обвиняемите по делото са общо десетима, седем от които – за организирана престъпна група. Кой е смятан за лидер на бандата обаче остава неясно и до днес.

Какво казват прокурорите

Първоначално разследващите не бяха конкретизирали дори периода, в който е действала групата. Едва на заседанието по мерките им за неотклонение пред втората инстанция във вторник бяха представени твърдения, че тя е сформирана през януари 2014 г. и е функционирала до провеждането на акцията в края на май тази година.

Според прокурорите, Красимир Живков е в близки отношения с братя Бобокови, от което те са се възползвали, за да контролират издаването на разрешения за внос и износ на отпадъци.

Според описваната от прокурорите схема, Красимир Живков е в близки отношения с братя Бобокови, от което те са се възползвали, за да контролират издаването на разрешения за внос и износ на отпадъци. Самият Живков обаче отрича да познава останалите обвиняеми. Ролята на бившия шеф на Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен Габриел Савов е била да не упражнява ефективен контрол над дружествата, складиращи отпадъци, както и да въздейства на подчинените си да извършват фиктивни проверки, сочи държавното обвинение.

Николай Миховски и Айгюн Еминов пък са основните фигури, свързани с откритите край Плевен 9000 тона битови отпадъци. Те бяха складирани на площадка в местния завод „Мир“, собственост на Миховски и наета от фирмата на Еминов „Феникс Плевен“ ЕООД, която преди е била притежание на Миховски. Справка на „Капитал“ показва, че с Еминов са свързани други две дружества – „Тон еко“ и „Сън тур“, които през 2018 г. са взимали отпадъци на компанията за акумулатори на братя Бобокови „Монбат“.

Освен през бизнеса на Еминов, друга връзка между известните бизнесмени и Николай Миховски е фирмата за рециклиране на отпадъци „Ей Еф“, където те са били съдружници заедно с още едно дружество. До миналата година бащата на Миховски – Георги, пък е член на съвета на директорите на „Приста рисайклинг“, а до 2011 – на надзорния съвет на „Приста ойл холдинг“, притежавани от Бобокови, пише още „Капитал“.

Възраженията на защитата

Защитата на обвиняемите обаче пледира и пред двете съдебни инстанции досега, че в обвинителната теза има сериозни разминавания. Основното възражение по отношение на Красимир Живков беше, че в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) той е отговарял за отпадъците едва от март, а преди него с това се е занимавал друг зам.-министър – Николай Кънчев. Подобна беше забележката и адвоката на Габриел Савов – той е оглавявал РИОСВ-Плевен до края на ноември 2017 г. и не става ясно как точно е участвал в престъпната група до края на май 2020 г.

Тезата на защитата на Атанас Бобоков пък беше, че обвинението е неясно и не взима предвид обстоятелството, че „Монбат“ развива легален бизнес с преработка на оловна паста от Италия, от която произвежда нови акулуматори.

„Opгaнитe нa бългapcĸoтo cпeциaлизиpaнo пpaвopaздaвaнe нacтъпaтeлнo и цeлeнacoчeнo зaпoчвaт дa paзpyшaвaт ycтoитe нa cтoпaнcĸия живoт и cвoбoднaтa инициaтивa, пocягaйĸи, бeз вcяĸaĸви дoĸaзaтeлcтвa, нa cвeтъл бизнec, paзвивaл ce в пpoдължeниe нa дeceтилeтия, пpeд oчитe нa цялoтo oбщecтвo“, написа в свое отворено писмо адвкат Илиан Василев преди седмица по повод определението на първата инстанция, с което клиентът му - Атанас Бобоков, беше оставен в ареста. Тогава адвокатът публикува и постановлението за привличане като обвиняем на Атанас Бобоков, в което по думите му „дори не е посочено какво конкретно е извършил“.

Илиан Василев, адвокат на Атанас Бобоков
Илиан Василев, адвокат на Атанас Бобоков

По време на заседанието на Апелативния спецсъд във вторник той отново засегна липсата на конкретика в твърденията на разследващите: „Пpocтo пpoĸypaтypaтa e peшилa дa cлoжи нa диcпoзитивa eднa ĸoшницa c члeнoвe, тaĸa чe дa ca зa пpecтъплeния, нaĸaзyeми c нaд 3 години (едно от условията в Наказателния кодекс, за да се твърди наличие на ОПГ - б.а.). И в пpaвoтo, и в живoтa, ĸoгaтo paзчитaш нa ĸoшницa члeнoвe, въpxy ĸoитo иcĸaш дa изгpaдиш cвoятa peaлизaция, бeз дa знaeш ĸaĸвo дa ги пpaвиш, paнo или ĸъcнo ocтaвaш бeз тяx.“

Обвиняемият Васил Богданов

Спецпрокуратурата базира тезата си основно на показанията на бившия изпълнителен директор на „Монбат рисайклинг“ Васил Богданов. Тази фирма се занимава с вноса на оловна паста от Италия, отпадъците от която след това са предавани на фирми, сертифицирани от МОСВ да оперират с опасни боклуци.

"...и ще разберат как се прави опит да се унищожи бъдещето на децата ни и природата ни, да отровят живота ни и на гърба на това да се печели.“

По повод протокол от разприт на Богданов, разпространен преди дни от разследващите, главния прокурор Иван Гешев коментира пред медиите малко преди съдебното заседание във вторник: „Препоръчвам на всички граждани да прочетат протокола от разпита на един от обвиняемите и ще разберат как се прави опит да се унищожи бъдещето на децата ни и природата ни, да отровят живота ни и на гърба на това да се печели.“

Няколко часа по-късно председателят на Апелативния спецсъд Георги Ушев прие, че уличаващите доказателства срещу Красимир Живков и Атанас Бобоков се съдържат основно в думите на обвиняемия Богданов, които според него издават „oбщa вoля и пpecлeдвaнa oбщa пpecтъпнa цeл“. Магистратът отбеляза, че бивият служител на Бобокови е подчертавал пред разследващите, че е изпълнявал преките указания на двамата братя.

По отношение на възражението на защитата за липсва на твърдения за конкретни престъпления на организираната престъпна група, съдия Ушев посочи: „Teopeтичнo cлeдвa дa ce пocoчи, чe yчacтиeтo в OΠГ e caмocтoятeлнo пpecтъплeниe, възмoжнo e eднo лицe дa e yчacтниĸ в гpyпa, бeз дa тя e извъpшилa ĸoнĸpeтнo пpecтъплeниe. Зa дeяниeтo пo чл. 321, aл. 3 HK нe e нeoбxoдимo дa ca нaлицe втopични пpecтъплeния.“

"Най-богатите българи"​

Встрани от пледоариите в съдебната зала обаче остана едно доказателство, което спецпрокуратурата публично огласи след акцията по задържане на заподозрените в края на май. Става въпрос за цветна снимка, намерена в жилището на Атанас Бобоков. На нейния гръб бяха изписани на ръка имената на много публично известни личности като срещу всяко от тях бяха посочени различни суми, вариращи между десетки и стотици милиони.

Имената са на бизнесмени, фигури от сенчестия свят, собственици на медии и пр., които формираха "бизнес елита" преди две десетилетия. Сред упоменатите бяха Любен Гоцев, ПИБ, ВИС, Маджо, Г. Гергов, ТИМ, Младен Мутафчийски, Емил Кюлев, Красимир Гергов, Славчо Христов, Краси Стойчев, Лора Виденлиева, Ветко, Алексей Петров, Радосвет Радев, Сашо Дончев и други.

Каква е връзката между въпросния списък и разследването за внос на отпадъци все още няма яснота. От държавното обвинение уточниха единствено, че информацията в него ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата от списъка могат да бъдат разпитани като свидетели. Самият Атанас Бобоков пък заяви, че сам е направил списъка, ползвайки данни от книгата „Най-богатите българи“ на Григор Лилов.

Списъкът, намерен в дома на Атанас Бобоков
Списъкът, намерен в дома на Атанас Бобоков

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG