Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вече всички са доволни." Борисов потвърди пред прокуратурата, че е помагал на Пламен Бобоков


Премиерът Бойко Борисов пристига с охраната си в Специализираната прокуратура във вторник
Премиерът Бойко Борисов пристига с охраната си в Специализираната прокуратура във вторник

Премиерът Бойко Борисов е съдействал в рамките на закона за развитието на задграничния бизнес на Пламен Бобоков. Това е потвърдил самият министър-председател по време на разпита си в Специализираната прокуратура във вторник, стана ясно от думите му пред медиите след това.

Той беше призован преди ден във връзка с огласената от Бобоков комуникация между двамата по повод ситуацията около задържания в български води либийски танкер „Бадр“. Контактите на бизнесмена с висши представители на държавната власт се превърнаха в обект на прокурорско разследване за престъпен сговор с цел търговия с влияние, по което обаче все още няма повдигнати обвинение на никого.

Другата основна фигура по този казус е президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, с когото Бобоков призна, че е поддържал приятелски отношение през последните около две години. Узунов вече беше призован два пъти в спецпрокуратурата, но също няма повдигнато обвинение.

Засега Пламен Бобоков е обвиняем само за участие в организирана престъпна група заедно с брат си Атанас, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още четирима души по т.нар. дело за вноса на боклук. Премиерът Борисов обясни във вторник, че е дал показания именно по това досъдебно производство.

"За да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития"

„Сега виждате, че за да се угоди на президента [Румен] Радев прокуратурата прави тези, така, публични събития, но това си е тяхна работа... Нали той каза, че имало двоен аршин – неговият съветник го викали [на разпит] и вие сте знаели, а мен са ме викали (по делото срещу Васил Божков – б.а.) и не сте знаели... Така че вече всички са доволни – казах, каквото знам“, заяви на излизане от сградата на спецпрокуратурата Борисов, след като помоли репортерите да стоят по-далеч, защото са без маски.

Премиерът добави, че се познава с Пламен Бобоков от над 10 години и нееднократно е съдействал на бизнеса му в рамките на закона: „Бил е в мои делегации, оказвал съм му съдействие за бизнеса зад граница по предложение на работодателските организации. Винаги съм считал, че е подчтен човек. Многократно съм водил комуникация с него, с Атанас Бобоков – никога. И пак повтарям – всичко е било в сферата на това, което законът позволява – да подпомагаме бизнеса зад граница.“

Отношенията между двамата бяха засегнати от самия Пламен Бобоков пред бТВ миналата седмица. Бизнесменът показа в ефир разпечатка от негов чат с премиера от март миналата година, когато го предупреждава, че задържането на танкера „Бадр“ в български води може да предизвика международен скандал.

"Каза ми, че могат да обявят България за пиратска държава"

„Каза ми, че могат да обявят България за пиратска държава. Единственото, което съм направил – говорих с либийския колега, изяснихме случая, оставихме съдът да се произнесе. Оттогава корабът няколко пъти си сменя флагове, собственост... Единственото, което съм разпоредил е „Гранична полиция“ да го пази и в момента той е на котва в Бургас. Имаме ли съдебно решение, ще го изпълним“, коментира Борисов по този повод.

Попитан дали според него има престъпен елемент в този тип комуникация с Бобоков, за да се стигне до разпити пред прокурор, министър-председателят отговори лаконично: „Щом така са решили, аз съм го направил.“

Освен Борисов, спецпрокуратурата призова на разпит във вторник още депутата от ГЕРБ и областен координатор на партията в Русе Пламен Нунев, както и бившия ръководител на общинската организация на управляващите в града Росен Даскалов. Разследващите засега уточниха единствено, че комуникация с двамата е била засечена в телефона на Пламен Бобоков, който той доброволно беше предоставил за изследване още в края на май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG