Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Добро утро бос!" Бойко Борисов ще бъде разпитан заради съобщения с Пламен Бобоков


Премиерът Бойко Борисов ще бъде разпитан като свидетел по разследването за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. През последните седмици прокуратурата разпространи различни части от телефонната комуникация на бизнесмена Пламен Бобоков в рамките на същото разследване.

Бобоков е обвиняем за участие в организирана престъпна група по делото за внос на боклук заедно с брат си Атанас Бобоков, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още четирима души. От юни насам обаче държавното обвинение се фокусира в досъдебното производство за търговия с влияние, по което засега не са повдигнати обвинения на никого. За сметка на това бяха разпространени публично части от телефонни съобщения, разменяни между Пламен Бобоков и други хора, сред които президентският секретар Пламен Узунов и самият държавен глава Румен Радев.

В отговор бизнесменът показа пред бТВ миналия четвъртък разпечатка от своя кореспонденция с премиера, в която се обръщаше към него с поздрава: „Добро утро бос!“ Поводът за разговора между двамата е била ситуацията около задържания в български води либийски танкер „Бадр“. Въпросният плавателен съд беше освободен с решение на Върховния административен съд в началото на миналата година, което прокуратурата установи, че е било предоставено от Узунов на Бобоков шест дни преди да бъде публикувано на сайта на съда.

Успоредно с предстоящия във вторник разпит на Борисов, разследващите уточняват, че е призован да даде свидетелски показания и депутатът от ГЕРБ и областен координатор на партията в Русе Пламен Нунев. По негов адрес Пламен Бобоков каза пред медиите преди две седмици, че в града „всеки държавен чиновник до портиер се назначава от едно лице“ – Пламен Нунев.

„С оглед установена комуникация на различни дати през 2019 г. между лицето П.Б. и Пламен Нунев, народен представител, областен координатор на ПП ГЕРБ в гр. Русе и Росен Даскалов, бивш общински ръководител на ПП ГЕРБ в гр. Русе, същите са призовани да дадат показания. Във връзка с изнесени твърдения в медиите от обвиняемия П.Б., Специализирана прокуратура уведомява, че на 07.07.2020 г. в качеството на свидетел е призован за разпит и Бойко Борисов, министър-председател на Р България“, посочват единствено разследващите в понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG