Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Боливудски продукции". Какво откри прокуратурата в телефона на Пламен Бобоков


Пламен Бобоков и адвокат Ина Лулчева пред спецсъда
Пламен Бобоков и адвокат Ина Лулчева пред спецсъда

„С извинение за жаргона, това е като свински черва – дърпаш от единия край, появява се от другия край. Кой може да предвиди примерно обвиняемият Бобоков какво си пази в телефона и с кой говори? Кой може да го предвиди?“

Думите са на главния прокурор Иван Гешев от 23 юни по повод образуваното 4 дни по-рано разследване в Специализираната прокуратура за престъпен сговор с цел търговия с влияние. Именно по него обвинителите анализират телефонната комуникация на бизнесмена Пламен Бобоков и през последните две седмици почти всекидневно разгласяват пред медиите части от нея.

Централна роля в този казус заема президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, за когото стана ясно, че през последните две години е поддържал приятелски отношения с бизнесмена. Макар че вече беше разпитан, преди ден Узунов беше призован отново, за да предостави кодовете за два ползвани от него телефона, които също предстои да се изследват по това досъдебно производство.

То започна на 19 юни по материали, отделени от друго дело - онова, което стана известно в края на 2019 г. като дело за вноса на боклук. Обвиняеми по него са братята Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още четирима души.

Няма повдигнати обвинения за търговия с влияние

По разследването за търговия с влияние обаче спецпрокуратурата все още не е повдигнала обвинения на никого. Но тя разпространява на части комуникацията на Пламен Бобоков с Узунов и други лица, открита на личния му телефон, който той доброволно е предоставил на разследващите на 28 май.

"Анализът на мобилните устройства е над 260 GB, "Война и мир" е около 5 GB"

„Анализът на мобилните устройства е над 260 GB, „Война и мир” е около 5 GB. Продължава анализът на събраната информация. Знам, че има информация за всякакви лица на всякакви позиции в държавата. Бобоков е признал, че съществува задкулисие и той участва в това задкулисие. Говорил е за връзки и как се осъществява влияние. Той е признал за паралелна държава, в която, едва ли не, той участва“, коментира главният прокурор в четвъртък по повод интервю на Бобоков пред бТВ по-рано през деня.

Пред телевизията бизнесменът потвърди, че чатовете, разпространявани от разследващите, са автентични, подчертавайки, че не вижда „нищо позорно и никакво престъпление в това да си общува с държавната администрация“.

"Последните няколко седмици сме свидетели на впрягането на всички възможни канали за масово втълпяване"

„Последните няколко седмици сме свидетели на впрягането на всички възможни канали за масово втълпяване, в основата на което е прокуратурата, където се вадят всякакви снимки от моя телефон. Който, още веднъж да подчертая, съм предоставил доброволно, включително с кодовете му. Нещо, за което може би вече съжалявам, защото не съм очаквал подобно поведение от основния държавен орган, който би трябвало да спазва законността в България“, заяви още Бобоков, определяйки поведението на държавното обвинение като „боливудски продукции“.

Успоредно с изявлението на Гешев пред медиите в четвъртък, пресцентърът на спецпрокуратурата разпространи ново съобщение по темата, от което ставаше ясно, че бизнесменът вероятно е комуникирал лично и с президента Румен Радев. Уточнявайки, че огласяват тази информация „с оглед поредно изнасяне на неверни твърдения в ефира на национална телевизия“, от държавното обвинение обявиха следното:

"Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб!"

„На 29.09.2019 г. в 16:15 ч. [потребител] Plamen Bobokov изпраща на Prezident – Rumen Radev съобщение с текст: "Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!......Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!“

Пропусната комуникация с премиера Бойко Борисов

Липсваше обаче информация за комуникацията между Бобоков и премиера Бойко Борисов, която бизнесменът сам разкри пред бТВ. Става въпрос за съобщение, което е пратил на 31 март 2019 г. на министър-председателя по повод продължаващото задържане на либийския танкер „Бадр“ в български териториални води. По думите на Бобоков той е предупредил Борисов, че ще последва „международен скандал“, който би навредил както на България, така и лично на бизнесмена. Именно това е била причината да се обърне към министър-председателя.

"Това означава, че Бобоков е излъгал г-н Хекимян и бТВ, че няма комуникация с президента"

„Това означава, че Бобоков е излъгал г-н [Антон] Хекимян и бТВ, че няма комуникация с президента на републиката. Възможно е да има и с премиера – и какво от това. След като той смята, че е нормално да комуникира с президента, явно е нормално и с премиера“, беше краткият коментар на главния прокурор по този повод малко по-късно.

Той обаче не обясни какъв е проблемът бизнесмен да комуникира с висши представители на държавата власт, щом не вижда проблем да има контакти с премиера. Именно влиятелните контакти на Пламен Бобоков бяха използвани от спецпрокуратурата преди седмица като аргумент, за да поиска постоянния му арест, въпреки че той беше внесъл паричната си гаранция. Апелативният специализиран наказателен съд обаче го остави на свобода.

Наред със ситуацията около либийския танкер „Бадр“, от разпространяваните в последните две седмици снимки от чатове на Бобоков станаха известни още няколко сюжета, в които засега разследващите също не твърдят, че са открили данни за престъпления.

Първите огласени от спецпрокуратурата чатове

Още в самото начало на делото за търговия с влияние беше съобщено, че бизнесменът неуспешно се е опитал да ходатайства пред ВСС за избирането на русенския прокурор Николай Николов за ръководител на местната Окръжна прокуратура. Въпреки това на поста е бил избран друг кандидат. Освен това разследващите твърдяха, че Бобоков е коментирал с „вероятно лица с имунитет“ концесия в Либерия. Именно тази тема се появи в последното съобщение на спецпрокуратурата в четвъртък.

След като Узунов и Бобоков бяха разпитани и пуснати без да им бъдат повдигнати обвинения във връзка с разследването за търговия с влияние, на 22 юни последва съобщение с още фрагменти от тяхна комуникация. Ставаше въпрос за искане на руски гражданин за придобиване на български паспорт, българин от либийски произход с криминални регистрации и собственоста на кола.

На следващия ден, 23 юни, спецпрокуратурата нагледно обясни, че Бобоков и Узунов са обсъждали в продължение на шест месеца танкера „Бадр“, но не уточни дали смята, че са извършили престъпление. Ден по-късно, на 24 юни, разследващите претърсиха офиси на бизнесмена и брата на президентския секретар – Ангел Узунов, но отново не бяха съобщени конкретни подозрения.

"Прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч"

Междувременно президентът Румен Радев за пръв път коментира казуса, заявявайки, че „прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя“.

Последва ново прессъобщение, на 25 юни, от което стана ясно, че в рамките на разследването е била разпитана външната министърка Екатерина Захариева във връзка с нейна среща с Бобоков, на която той ѝ предложил кандидати за посланици в Алжир и Нигерия.

"Формално процедурата е била спазена по назначаването на тези посланици"

„Установява се от разпита на свидетелката, че формално процедурата е била спазена по назначаването на тези посланици, но по един много елегантен начин президентската институция се е намесила да бъдат избрани точно и конкретно тези хора в този момент, в който се разменя комуникацията“, обясни тогава наблюдаващият прокурор Генка Брезашка, която води и делото за вноса на боклук.

Кратка пауза и нова серия от обнародвани доказателства

По време на уикенда разследващите преустановиха временно разгласяването на информация от телефона на Бобоков, но в началото на тази седмица тази тяхна дейност беше възобновена. На 29 юни спецпрокуратурата съобщи, че е възложила на ДАНС „детайлен и задълбочен анализ на комуникацията на П.Б. с MVR-Rumen Petrov и с Prezident-Pl. Uzunov“. Споменатият Румен Петров е посланик на България в Алжир и бивш съветник на Захариева. Именно като такъв той е обсъждал служебна информация с Бобоков, за което официално му бяха поискани обяснения от Външно.

На следващия ден, 30 юни, разследващите огласиха нов сюжет от телефона на бизнесмена – той е обсъждал с Пламен Узунов правомощията на Комисията по помилване към президента на Република България. Поводът е българин, осъден за данъчни престъпления в Румъния на 6 години затвор. От президентството обаче официално заявиха, че процедура за помилване на такова лице не е била провеждана.

"Граждански дълг е, ако имаш възможност, да оказваш съдействие на стойностни хора, за да бъдат забелязани"

Самият Пламен Бобоков коментира всички споменати досега от спецпрокуратурата случаи по следния начин: „Граждански дълг е, ако имаш възможност, да оказваш съдействие на стойностни хора, за да бъдат забелязани. Това не е укоримо. Не е укоримо да можеш да помогнеш на стойностни хора.“

Попитан дали смята, че и други бизнесмени комуникират по такъв начин с висши представители на властта, той предположи, че това е вярно, „само че не са много тези бизнесмени, които имат експортен бизнес и имат бизнес зад граница, да ви кажа честно – повечето са се концентрирали тука и имат други кръгове, както беше казал един почетен лидер“.

Бобоков отрече да е използвал контактите си, за да урежда на някого постове, помилване или получаване на българско гражданство. Посочи обаче, че е съвсем нормално да търси съдействие от държавата за бизнеса си зад граница, включително и да предлага кандидати за посланици, които след това могат и да не бъдат одобрени от правителството и президентството.

„Ние имаме огромен дефицит в тая държава на стойностни кадри и не виждам нищо укоримо и нищо лошо човек да се застъпи за такива хора“, обобщи бизнесменът. И добави: „Всичко е с връзки, никой не те брои за жив в община, в болници – където, което ти потрябва. Ако нямаш на кой да се обадиш и кой да те препоръча, умираш прав и всички го знаят. Жал ми е за хората... Аз дори не мога да получа някои неща, пък какво да говорим за обикновения човек.“

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG