Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бобоков и Узунов 6 месеца са обсъждали либийския танкер "Бадр", твърди спецпрокуратурата


Президентският секретар Пламен Узунов на излизане от Специализираната прокуратура в петък
Президентският секретар Пламен Узунов на излизане от Специализираната прокуратура в петък

Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов са обсъждали в продължение на шест месеца ситуацията със задържания на пристанището в Бургас либийски танкер „Бадр“, който беше освободен с решение на Върховния административен съд (ВАС). Това се казва в прессъобщение на Специализираната прокуратура, публикувано във вторник сутринта.

Разследващите започнаха да разпространяват различни части от кореспонденцията между двамата още в петък. Тогава стана ясно, че Узунов е предоставил на Бобоков проект за съдебното решение за освобождаването на „Бадр“ няколко дни преди то да бъде официално публикувано на сайта на ВАС.

Във връзка с установената на таблет на Бобоков комуникация с президентския секретар и други „вероятно лица с имунитет“ в петък прокурор Генка Брезашка обяви, че е образувала досъдебно производство за престъпен сговор с цел търговия с влияние. Още същия ден по него беше разпитан Пламен Узунов, а в понеделник показания даде и Пламен Бобоков. Успоредно с неговия разпит спецпрокуратурата огласи пред медиите нова порция с разговори между двамата в приложението Whatsapp.

От разпространените във вторник допълнителни данни става ясно, че Бобоков и Узунов са започнали да обсъждат делото за статута на танкера „Бадр“ веднага след неговото образуване във ВАС през 2018 г.

„Видно от разменена писмена кореспонденция чрез мобилно приложение на 27.09.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” пише до П.Б.: „Чакам номерчето.“ Отговорът на П.Б. до „Prezident-Pl. Uzunov” съдържа снимка, която предоставя информация за образуваното две седмици по-рано (на 13.09.2018 г.) административно дело по протест срещу предхождащо решение на Административен съд-Бургас. Самото заседание на ВАС по конкретното административно дело е насрочено за 27.11.2018 г.“, съобщават от спецпрокуратурата.

Оттам припомнят, че Бобоков е получил от събеседника си проекта за решението на ВАС на 27 декември 2018 г. „преди същото още да е подписано от членовете на съдебния състав“. „Анализът на разменените съобщения между П.Б. и П.У. сочи, че двамата са обсъждали предмета на адм. дело №11413/2018 в продължение на шест месеца. Експертизата на мобилните устройства, ползвани от П.Б., установява, че с „Prezident-Pl. Uzunov” са разменени общо 61 файла, част от които съдържат и горецитираната информация за съдебни дела и решения по тях“, допълват разследващите.

Засега те обаче не съобщават за повдигнати конкретни обвинения срещу някого. През уикенда Пламен Бобоков потвърди, че е получил от Узунов проекта за решението на ВАС за „Бадр“, допускайки, че президентският секретар просто е имал контакти в деловодството на съда. Бизнесменът беше питан от журналистите още в петък защо се е интересувал от ситуацията с либийския танкер, но той заяви, че няма спомен.

От своя страна Пламен Узунов коментира пред медиите, че познава Бобоков от две години, но отношенията им са служебни. По този повод от спецпрокуратурата уточняват, че „мобилната комуникация, осъществявана между двамата, сочи за проведени множество лични срещи“.

Разследването за търговия с влияние във връзка с кореспонденцията между Бобоков и Узунов е по материали, отделени от досъдебното производство, добило известност като делото за незаконен внос на боклук, което също е водено от прокурор Брезашка. По него обвиняеми за участие в престъпна група са Пламен Бобоков, брат му Атанас, бившият зам.-министър по околната среда и водите Красимир Живков и още четирима души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG