Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разследващите огласиха още чатове на Пламен Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов


Пламен Бобоков по време на заседанието на спецсъда по мярката му за неотклонение в петък
Пламен Бобоков по време на заседанието на спецсъда по мярката му за неотклонение в петък

Специализираната прокуратура огласи в понеделник нова порция доказателства от образуваното в петък разследването за търговия с влияние, по което беше разпитан секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев – Пламен Узунов.

Подобно на публикуваните преди три дни снимки от разговор на Узунов с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков в приложението Whatsapp, сега отново става въпрос за откъси от чатове между двамата. Те са установени в таблета на бизнесмена, иззет още в края на май по време на акцията по задържането им заедно с брат му Атанас Бобоков, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още четирима души, които впоследствие бяха обвинени за участие в организиарана престъпна група.

От досега публикуваната комуникация между Бобоков и Узунов ставаше ясно, че президентският секретар е изпратил на бизнесмена проект на решение на Върховния административен съд (ВАС) пет дни преди то да бъде официално публикувано.

В тази връзка от спецпрокуратурата съобщават, че са поискали от председателя на ВАС Георги Чолаков информация кои са магистратите и служителите, имали отношение към разглеждането и администрирането на въпросното дело. Става дума за съдебното решение за освобождаването на либийския танкер "Бадр", който бе задържан на пристанището в Бургас.

Три нови сюжета

Новите чатове, разпространени от прокуратурата в понеделник, отново са между Пламен Бобоков и контакт, записан в таблета му като "Prezident- Pl.Uzunov". Комуникацията между двамата този път е свързана с три други случая, уточняват от държавното обвинение.

"Същата може да има отношения към дългогодишната професионална ангажираност на П.У. в системата на МВР, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода 27.01.2017 г. – 04.05.2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава", се казва в съобщението на спецпрокуратурата.

В първия случай Бобоков и Узунов обсъждат искане на руски гражданин за придобиване на български паспорт. Неговата молба не е била уважена, след като в Съвета по гражданство е постъпило възражение от ДАНС, свързано с националната сигурност. На 22 януари миналата година Бобоков изпраща на "Prezident- Pl.Uzunov" снимка с неуважената молба на руския гражданин. Разследващите обаче не уточняват нищо повече.

Вторият разговор, разпространен от прокуратурата, съдържа серия от съобщения, в които Бобоков изпраща до събеседника си данни за самоличността на български гражданин от либийски произход и номер на заявление до директора на "Национална полиция" за заличаване на данни от масивите на МВР, свързани с негови регистрации.

В комуникацията се съдържат снимки на документите и съобщение от Бобоков гласящо: "Адаш, забравих да ти напомня да провериш за моя либийски приятел, по твоите канали". Събеседникът му отговаря: "Ок. Във вторник ще видя." Този чат протича от април до ноември 2019 г.

Третият от разговорите е проведен през декември 2019 г. и според прокуратурата е свързан със собствеността на автомобил. В него Бобоков дава адрес, на който се предполага, че се осъществява среща с негов охранител, на който се предоставя информация за собствеността на взет под наем "Мерцедес".

"Във връзка с горното е възложено извършването на цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция "Вътрешна сигурност" при МВР", обобщават разследващите, допълвайки, че правосъдното министерство също ще предостави всички материали, които може да имат отношение към казуса.

Данните от петък

Освен събщенията между Пламен Бобоков и президентския секретар, в петък спецпрокуратурата обяви още, че бизнесменът е комуникирал и с "вероятно лица с имунитет", намеквайки, че става въпрос включително за държавния глава Румен Радев.

Визираният от разследващите разговор е бил свързан с концесия на пристанище Бюканън в Либерия за срок от 25 години като Бобоков е уведомил предполагаемото "лице с имунитет", че пpeзидeнтът нa страната пpoявявa интepec зa изпpaщaнe нa пocлaниĸ нa Бългapия там.

Бяха разпространени и чатове с човек, записан от Бобоков като "Prok. Niki Nikolov", от които ставаше ясно, че събеседникът му очаква от бизнесмена съдействие, за да бъде избран от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за окръжен прокурор на Русе.

Колегията действително проведе такъв избор на 4 декември миналата година, в който канидидат беше русенският обвинител Николай Николов. Той обаче не получи подкрепата на ВСС, а на поста беше избран за втори мандат досегашният окръжен прокурор на града Георги Георгиев.

Тези данни бяха представени пред Специализирания наказателен съд с цел да го убедят, че Пламен Бобоков има влиятелни контакти и ако остане на свобода, може да попречи на разследването. Освен това спецпрокуратурата твърдеше, че той не си е платил навреме гаранцията от 1 млн. лв., но въпреки това съдът отказа да го задържи.

През уикенда бизнесменът призна пред бТВ, че действително е ходатайствал за избора на прокурор Николов, но не вижда проблем в това. Потвърди и че е обсъждал с Узунов решението на ВАС за освобождаването на танкера "Бадр", допускайки, че секретарят на президента може да е имал връзки в деловодството на съда и така да се е сдобил по-рано с него.

В понеделник Пламен Бобоков беше призован на разпит в националното следствие по делото за търговия с влияние, по което беше разпитан и Узунов. Засега обаче от спецпрокуратурата не са съобщавали за повдигнати обвинения на някого по това досъдебно производство.

Пламен Узунов е секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция от 9 май 2017 г. Преди това той беше служебен вътрешен министър за няколко месеца от началото на 2017 г. От 1993 до 2015 г. работеше в структурите на МВР в Пловдив, изкачвайки се до ръководител на местната Областна дирекция на министерството. Член е на Международната полицейска асоциация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG