Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екатерина Захариева е разпитана заради кореспонденцията между Бобоков и Узунов


Министърът на външните работи Екатерина Захариева
Министърът на външните работи Екатерина Захариева

Апелативният специализиран съд отказа в четвъртък да задържи под стража бизнесмена Пламен Бобоков. Той остава на свобода срещу паричната гаранция от 1 милион лева, която му беше определена по разследването, образувано от прокуратурата за внос на опасни отпадъци.

Прокуратурата искаше арест за Бобоков заради внесената със закъснение парична гаранция. Както първоинстанционният съд, така и апелативната инстация, прецени че забавянето е било по обективни причини и не изисква задържането на Бобоков.

Захариева разпитана за назначения на посланици

Като ново доказателство по време на съдебното слушане в четвъртък беше представен разпит на външния министър Екатерина Захариева за нейна среща с Бобоков.

Захариева е била разпитана в сряда по разследването за търговия с влияние, по което показания даваха президентският секретар Пламен Узунов и самият Бобоков. Беше публикувана и кореспонденция между тях. Пред разследващите министърката е заявила, че Пламен Бобоков е поискал среща с нея, за да й предложи кандидати за посланици в Алжир и Нигерия, съобщи БНР.

Наблюдаващият прокурор Генка Брезашка цитира външния министър, че останала с впечатление, че "президентската институция се опитала да се меси в избора на дипломати по "един много елегантен начин":

„Установява се от разпита на свидетелката, че формално процедурата е била спазена по назначаването на тези посланици, но по един много елегантен начин президентската институция се е намесила да бъдат избрани точно и конкретно тези хора в този момент, в който се разменя комуникацията“, обясни прокурор Брезашка.

Според Брезашка Захариева е казала, че от президентството се опитали да влияят с посочване на конкретни лица за посланици в държави, в които Бобоков имал бизнес.

Пламен Узунов беше разпитан в петък, 19 юни, по същото разследване. По-късно прокуратурата публикува и откъси от чатовете между Бобоков и Узунов. Те съдържат и обсъждане на въпроси, свързани с външната политика, в това число и кандидатури на посланици в страни извън ЕС.

Споменава се името на Румен Петров, който две години след датата на проведения разговор е назначен за посланик в Алжир. В публикувания в сряда разговор се съдържа и предложение, вероятно отнасящо се до кандидатура за посланик в Нигерия.

Пламен Бобоков и адвокатката му Ина Лулчева пристигат за гледането на мярката му в Специализирания апелативен съд
Пламен Бобоков и адвокатката му Ина Лулчева пристигат за гледането на мярката му в Специализирания апелативен съд

Според прокуратурата Бобоков и Узунов са обсъждали също в продължение на шест месеца ситуацията със задържания на пристанището в Бургас либийски танкер „Бадр“, който беше освободен с решение на Върховния административен съд (ВАС). От публикуваната от държавното обвинение кореспонденция стана ясно, че Узунов е предоставил на Бобоков проект за съдебното решение за освобождаването на „Бадр“ няколко дни преди то да бъде официално публикувано на сайта на ВАС.

Влиятелни контакти

Според апелативните спецсъдии обаче чатовете между Бобоков и Узунов не са относими към разследването за опасния боклук и мярката за неоклонение на бизнесмена по него.

Не беше уважен и мотивът, че бизнесменът има влиятелни контакти, чрез които може да повлияе на разследването. Прокуратурата представи като доказателства публикуваните от самата нея в предните дни съобщения, свалени от телефона на Бобоков за негови разговори с президентския секретар Пламен Узунов.

Прокурорът Петър Белчев изтъкна, че познанствата на Бобоков могат да попречат на разследването и заяви, че Бобоков е „участник в организирана престъпна група. Той е участникът - лобист в тази група. Той е човекът, който има телефонните номера на важните хора в държавата, с които той се свързва, за да се прокарват негови икономически и политически интереси“, каза той, цитиран от БНР.

„Всичко, което виждам в последните няколко дни, е една груба манипулация, която цели моето дискредитиране, дискредитирането на Пламен Узунов и дискредитирането на президента Радев. Това е толкова грозно, толкова долно. Моля, не позволявайте да бъдете част от това“, заяви пред медиите Пламен Бобоков.

Според него данните, предоставени от прокуратурата са извадени от контекст, а истинската цел не е той, а президентът Румен Радев.

Разследването за търговия с влияние започна, след като е била открита кореспонденция между Пламен Бобоков, секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев Пламен Узунов и други „вероятно лица с имунитет“ по думите на прокурор Генка Брезашка. Тя беше намерена в таблета на бизнесмена, иззет още в края на май по време на акцията по задържането им заедно с брат му Атанас Бобоков, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още четирима души, които впоследствие бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, свързана с внос на боклук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG