Връзки за достъпност

Извънредни новини

Претърсвания, свързани със секретар на президента. Радев обвини прокуратурата в подкрепа за Борисов


Към момента, въпреки сериозната активност по досъдебното производство, от прокуратурата все още не са повдигнали конкретни обвинения по досъдебното производство за търговия с влияние
Към момента, въпреки сериозната активност по досъдебното производство, от прокуратурата все още не са повдигнали конкретни обвинения по досъдебното производство за търговия с влияние

Полицията и прокуратурата претърсват офиси във връзка с разследване за търговия с влияние, съобщи сайтът на държавното обвинение.

Като свидетели по това дело по-рано дадоха показания бизнесменът Пламен Бобоков и секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

В петък Узунов беше разпитан в Специализираната прокуратура заради откритата комуникация между него и Бобоков, която, според разследващите, е свързана с търговия с влияние.

По време на акцията, проведена в сряда, са извършени претърсвания и изземвания в офисите на търговски дружества, които се намират в София, Пловдив и Русе. Самите дружества са представлявани или управлявани от Бобоков и брата на Узунов - Ангел.

По-рано през деня президентът Румен Радев за първи път коментира и разпространената от специализираната прокуратура информация за разговор между бизнесмена Пламен Бобоков и Пламен Узунов.

Той обяви за тревожен факта, че държавното обвинение „говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии“.

Без конкретно да посочва имена, президентът намекна, че според него съществува интерес за отклоняване на вниманието на обществото от публикуваните по-рано снимки и аудио запис, злепоставящи премиера Бойко Борисов.

„Прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя“, каза още Радев.

В съобщението за провеждането на акцията от прокуратурата за пореден път публикуваха и части от разговор между Бобоков и човек с псевдонима „Prezident-Pl. Uzunov“.

В нея двама събеседници разменят проект за проучване, свързано с „Приста ойл“, по който консултант е дружество, собственост на Ангел Узунов.

Публикуваните разговори съдържат също и обсъждане на въпроси, свързани с външната политика, в това число и кандидатури на посланици в страни извън ЕС.

Споменава се конкретно името на Румен Петров, който две години след датата на проведения разговор е назначен за посланик в Алжир.

В публикувания в сряда разговор се съдържа и предложение, вероятно отнасящо се до кандидатура за посланик в Абуджа, столицата на Нигерия.

Досега бяха публикувани разговори, в които обсъжданите теми са съдебни решения за освобождаването на либийския танкер „Бадр“, концесия в Либерия и проведен прокурорски конкурс.

В понеделник излезе комуникация, свързана с искане на руски гражданин за придобиване на български паспорт, данни за самоличността на български гражданин от либийски произход и номер на заявление до директора на "Национална полиция" за заличаване на данни от масивите на МВР и проверка за собствеността на автомобил.

Във вторник от Специализираната прокуратура обявиха, че комуникацията между Узунов и Бобоков относно танкера „Бадр“ е продължила повече от шест месеца.

Към момента, въпреки сериозната активност по досъдебното производство, от прокуратурата все още не са повдигнали конкретни обвинения срещу някого.

Разследването за търговия с влияние във връзка с кореспонденцията между Бобоков и Узунов е по материали, отделени от досъдебното производство, добило известност като делото за незаконен внос на боклук. По него обвиняеми за участие в престъпна група са Пламен Бобоков, брат му Атанас, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още четирима души.

Помолен да коментира конкретно разследването, свързано със секретаря му Узунов, Радев отговори, че не може да се съди по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация.

„Очаквам всички данни да излязат и от прокуратурата, очаквам, разбира се, да се произнесе и съдът. В моя екип има стабилност, защото хората работят по ясни цели“, каза държавният глава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG