Връзки за достъпност

Извънредни новини

Димитър Франтишек Петров отново е кандидат за ръководител в спецпрокуратурата


Димитър Франтишек Петров
Димитър Франтишек Петров

Бившият ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров, който сам напусна поста през май, отново е кандидат за ръководен пост – този път на Апелативната спецпрокуратура, съобщи сайтът "Дефакто".

За последно името му беше споменато в разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета", в което бизнесменът Илия Златанов твърди, че е станал жертва на схема за изземване на бизнеса. Според него това е станало с участието на бившия следовател Петьо Петров и спецпрокуратурата.

Неин ръководител от края на юни миналата година до 13 май тази година беше именно Димитър Франтишек Петров. Мотивите за напускането му така и не бяха обяснени. Главният прокурор Иван Гешев заяви само, че причината е личен проблем, който "в краткосрочен план му пречи да се концентрира върху длъжността".

Прокурор Петров беше заместник на Иван Гешев, докато той оглавяваше спрецпрокуратурата, преди да стане заместник главен прокурор в края на мандата на Сотир Цацаров. Сега Петров се кандидатира за шеф на второинстанционната спецпрокуратура, която е без титулярен ръководител от 2018 г.

Като прокурор Димитър Франтишек Петров е известен с работата си по някои емблематични дела, както и с отказите си да образува разследвания срещу участниците в записите от "Яневагейт" и срещу депутата от ДПС Делян Пеевски.

Той беше част от антикорупционното звено в Софийската градска прокуратура и лично наблюдаваше знакови процеси като тези срещу бившия премиер Сергей Станишев и експредседателя на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Той наблюдаваше и едно от делата срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов след поредицата от нахлуванията им в НАТФИЗ и близък до академията магазин през есента на 2015 г.

Освен това прокурор Петров постанови отказ да образува разследване за набеждаване срещу Делян Пеевски, след като прокуратурата се отказа да разследва сигнала му за готвено убийство. Същият обвинител прекрати и досъдебното производство по "Яневагейт". Мотивите му за тези актове не бяха обявени публично.

Димитър Франтишек Петров присъстваше лично на ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова заедно с Иван Гешев. Миналата година водеше и акция в офиси на "Алфа Финанс Холдинг", свързана със създателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.

Димитър Франтишек Петров завършва право в НБУ, след което през 2004 г. става следовател в Силистра. През 2006 г. е назначен за прокурор в Софийската районна прокуратура, а от 2011 до 2018 г. е командирован в градската. Именно в този период прави впечатление на ръководните фактори в държавното обвинение, които през последната година го лансираха за шеф на специализираната прокуратура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG