Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ се отказаха от ограниченията за престоя на чуждестранните студенти


Администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще отмени мярка, която можеше да попречи на чуждестранните студенти да останат в САЩ. Това стана след постигане на споразумение между властите и няколко университта, които обжалваха мярката.

Уиверситетите Харвард и Масачузетския технологически институт заведоха иск срещу изискването за водене на присъствени курсове като условие за оставането на чуждестранните студенти в САЩ. Те бяха подкрепени от редица учебни заведения и образователни асоциации, както и от технологични компании, сред които Google, Twitter, и Facebook.

Плановете на имиграционните служби се превърнаха в предизвикателство за университетите, които трябваше да променят вече оповестени планове в отговор на пандемията от COVID-19. Идеята можеше да доведе до прекъсване на следването, включително в последната година от обучението си и по време на изследователска работа.

По време на изслушване във федерален съд в Бостън съдията обяви, че училищата и федералното правителство се споразумели, като правителството ще "отмени тази политика" и предишните инструкции, дадени през пролетта, ще бъдат върнати отново в сила.

В началото на месеца властите съобщиха, че САЩ няма да издават визи за чуждестранни студенти, записани в университети, в които през следващата учебна година ще се преподава онлайн. Като причина беше посочена пандемията от коронавирус,.

Студентите, които вече са на американска земя, ще трябва или да напуснат страната, или да вземат други мерки. Те могат да се запишат в учебно заведение, където се преподава и присъства физически на занятията, за да запазят легалния си статут. Ако студентите не се съобразят с тези условия. могат да бъдат депортирани.

Преди дни президентът Доналд Тръмп определи като "ужасно" виртуалното обучение на фона на коронавирусната криза и заплаши да намали финансирането на федералните училища, ако те не отворят отново през есента, припомня БНР. Тогава той се се срещна с местни власти във връзка с повторното отваряне на училищата и заяви, че според него политическите му съперници искат училищата да останат затворени, тъй като това е "добре за тях политически".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG