Връзки за достъпност

Извънредни новини

Против провокациите. Протестът в София вече има краен час


Протестът с искане за оставка на правителството и главния прокурор в сряда вечерта за пръв път ще бъде с краен час 22.00 ч. Така протестиращите искат да попречат на евентуални нови провокации. До това решение се стигна, след като на шестия ден от протеста, малко след 23 часа във вторник, към протестиращите се присъединиха провокатори.

Върху сградата, в която сега се помещава административната част на Народното събрание, се появи надпис "Продава се", който беше свален от полицаи. Край входа бяха хвърлени бомбички и червена боя, а няколко души опитаха да нахлуят вътре.

Общо 13 души са задържани след провокациите, съобщи в сряда вътрешният министър Младен Маринов. От думите му стана ясно, че МВР постоянно получава "оперативни сигнали по различни канали за евентуална ескалация, наличие на групи от провокатори, които да търсят конфронтация с полицията

Един полицай е настанен за лечение в ИСУЛ, съобщи на брифинг в полунощ зам.-директорът на СДВР Антон Златанов. Друг служител на реда е с прорезна рана. "Без никаква намеса на полицейски служители започна масово замеряне на първо място с кутии и пликове червена боя. Има множество ударени колеги. Всички сме в червена боя", съобщи заместник-директорът на СДВР.

Протестите с искане за оставка на кабинета и на главния прокурор започнаха, след като миналия вторник няколко представители на "Демократична Бълагрия" опитаха да акостират с надуваема лодка край плаж "Росенец". Целта им беше да покажат, че достъпът до мястото е ограничен заради непосредствената му близост с лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Опитът им беше осуетен от служители на НСО.

Президентът Румен Радев призова и Ахмед Доган, и Делян Пеевски повече да не се пазят от НСО. Ден по-късно прокурори и въоръжени полицаи влязоха за обиск в сградата на президентството. Радев се присъедини към протестите и поиска оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

В събота протестно масово плажуване на плаж "Росенец" беше спряно от полицията, защото на мястото по-рано бяха отишли симпатизанти на ДПС. Протестиращите стигнаха до плажа в следобедните часове и след намесата на кмета на Бургас.

Бомбички и червена боя. Шестият ден от протестите завърши с провокации
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG