Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всички сме в червена боя". Трима са ранени след провокации на протеста в София


Трима души бяха ранени ранени, а шестима - задържани от полицията след провокации по време на протестите в София във вторник вечерта.

По тъмно на площада пред Министерския съвет, където за шести пореден ден се провежда мирен протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор, пристигнаха футболни фенове. Напрежението пред сградата на бившия Партиен дом се изостри малко след 22 часа.

Върху сградата, в която сега се помещава Народното събрание, се появи надпис "Продава се", който беше свален от полицаи. Край входа бяха хвърлени бомбички и червена боя, а няколко души опитаха да нахлуят вътре.

Един полицай е настанен за лечение в ИСУЛ, съобщи на брифинг в полунощ зам.-директорът на СДВР Антон Златанов. Друг служител на реда е с прорезна рана. Златанов беше категоричен, че на протеста е имало провокатори.

"От задържаните лично разговарях с две 15-годишни момчета, които в 23:55 ч. бяха още тук, без лични карти, без знанието на родителите си. Казаха, че единият е от "Левски", а другият от ЦСКА. На площада имаше малки групи фенове от няколко отбора. Имаше и други провокатори", каза Златанов, цитиран от БНР.

По думите му към входа на сградата, където по това време е имало протестиращи, полицаи и журналисти, са били хвърлени две "доста сериозни бомби". Едно момче от протестиращите е паднало. Двама полицаи се опитали да му окажат помощ.

"Без никаква намеса на полицейски служители започна масово замеряне на първо място с кутии и пликове червена боя. Има множество ударени колеги. Всички сме в червена боя", съобщи заместник-директорът на СДВР.

По думите на Антон Златанов, подобни мероприятия целят да се опорочи протестът и да се предизвикат безредици.

"Мъчно ми е за полицаите, мъчно ми е и за невинно битите хора. Вие виждате, че се взривяват бомби в хората и целта е точно такава - да се окървавява протеста, защото знаят, че аз видя ли кръв на улицата веднага тръгвам. И те го знаят и точно това провокират. Затова бяха и тези пликчета с червена боя. Хвърлят, за да се създава впечатлението за кръв. Със сигурност вече и големите ни проекти са под риск поставени". С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира провокациите по време на шестия пореден протест, с който се иска оставката на воденото от него правителство.

"Това, което ме спира, е в събота и неделя - Европейският съвет, за да защитим парите за България“, каза премиерът.

Бомбички и червена боя. Шестият ден от протестите завърши с провокации
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Миналия вторник трима политици от “Демократична България” опитаха да достигнат плаж Росенец, който НСО охраняваше до резиденцията на Ахмед Доган.

Президентът Румен Радев призова и Ахмед Доган, и Делян Пеевски повече да не се пазят от НСО. Ден по-късно прокурори и въоръжени полицаи влязоха за обиск в сградата на президентството.

Радев се присъедини към протестите и поиска оставките на премиера Бойко Борисов и на галвния прокурор Иван Гешев.

В събота беше организирано споделено плажуване на плаж "Росенец" в знак на протест срещу ограничения достъп до мястото. Стотици се опитаха да стигнат до тясната ивица, но бяха спрени от полицейски кордон. Полицията обясни, че не ги допуска, защото по-рано там са отишли симпатизанти на ДПС, за да подкрепят своя почетен председател.

Няколко часа по-късно, след намесата на кмета на Бургас Димитър Николов, протестиращите стигнаха до плажа. Ахмед Доган и Делян Пеевски впоследствие се отказаха от охраната от НСО, а протестите в София продължиха.

Във вторник посолството на САЩ в България подкрепи демонстрантите в исканията им за "надпартийна съдебна система", подвластна на върховенството на закона. Дипломатическата мисия публикува позиция, в която се казва, че "правото на мирно събиране е основна демократична ценност".

Заради случаите на полицейско насилие по време на протестите протестиращите поискаха и оставката на министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

"Плажът е наш". Хронология на едно необичайно плажуване
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:03 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG