Връзки за достъпност

Извънредни новини

Посолството на САЩ подкрепи протестите за независима съдебна система в България


Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа
Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа

Посолството на САЩ в България изрази подкрепа за правото на мирен протест и за исканията за надпартийна съдебна система, подвластна на върховенството на закона. Дипломатическата мисия публикува в понеделник вечер позиция, в която се казва, че „правото на мирно събиране е основна демократична ценност“.

„Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона“, пише в позицията, публикувана на Фейсбук страницата на посолството.

От четвъртък вечерта в София и в други градове в страната се провеждат протести с искане за оставки на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Те започнаха след нахлуването на прокурори и полицаи в президентството, които претърсиха кабинети, а впоследствие бяха задържани и обвинени двама съветници на държавния глава.

Акцията на държавното обвинение се проведе непосредствено след като президентът Румен Радев заяви, че Националната служба за охрана (НСО) трябва да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски.

Повод за това изказване беше фактът, че служители на НСО блокираха достъпа на трима души от извънпарламентарната опозиция, които се опитаха да отидат на държавен плаж близо до лятната резиденцията на Доган. Целта на акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и съпартийците му беше да покажат, че гражданите нямат достъп до плажа, въпреки че той е публична държавна собственост.

Последователността на събитията предизвика съмнения, че действията на разследващите в президентството са предизвикани от реакцията на Радев по повод събитията в близост до резиденцията на Ахмед Доган. Главният прокурор Иван Гешев отхвърли подобна възможност.

Това не е първата международна реакция на случващото се в България. Преди няколко дни групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП), в която членува и управляващата ГЕРБ, изрази „пълна подкрепа за българското правителство на Бойко Борисов в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с COVID-19, в борбата срещу корупцията и в напредъка в процеса на присъединяване към еврозоната“.

„Каквито и да са политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията, ще подложат на опасност успеха на България в Европа и ще върнат назад конкретния напредък и подкрепата за България, които наблюдаваме през последните години“, се казваше в позиция, подписана от председателя на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер.

Европейската комисия (ЕК) отказа да коментира събитията в София. Попитан от репортер на Клуб Z, говорителят Ерик Мамер отговори, че „няма да коментираме специфичните събития, които стават в България“.

„Колкото до цялостния подход на ЕС и Комисията по отношение на върховенството на закона в България и другите страни, както знаете, имаме задействан процес – този на Механизма за сътрудничество и проверка. Това е нашият инструмент за следене на ситуацията с върховенството на закона, по-специално в България. Нищо не се е променило. Така че със сигурност очите ни не са широко затворени.“

Миналата година ЕК препоръча наблюдението на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в България по Механизма за сътрудничество и проверка да отпадне, защото страната е постигнала достатъчни резултати в тези области. За да се случи това обаче трябва одобрението на Съвета на ЕС, т.е. на представителите на държавите членки. До момента институцията не е дала зелена светлина за отпадането на Механизма за България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG