Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свързвани с Русия хакери се опитват да откраднат информация за ваксина срещу COVID-19


Повече от 100 кандидати за ваксина срещу новия коронавирус се разработват в света по данни на Световната здравна организация
Повече от 100 кандидати за ваксина срещу новия коронавирус се разработват в света по данни на Световната здравна организация

Хакери, подкрепени от Русия, се опитват да достигнат до информация на фармацевтични компании и академични институции във Великобритания, САЩ и Канада, които работят върху разработването на потенциални ваксини срещу COVID-19, съобщиха Файненшъл таймс и Ню Йорк таймс, като се позоваха на източници от британското и канадското разузнаване.

Националният център за киберсигурност на Обединеното кралство, работещ с канадското звено за сигурност на комуникациите, смятат, че атаките са дело на хакерска група APT29, която според тях „почти сигурно“ работи за руските разузнавателни служби. Констатациите се подкрепят и от Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Доминик Рааб, секретарят за външните работи на Обединеното кралство, заяви, че е „напълно неприемливо руските разузнавателни служби да се насочват към онези, които работят за борба с пандемията на коронавирус“.

„Докато някои преследват егоистичните си интереси с безразсъдно поведение, Обединеното кралство и неговите съюзници продължават с упоритата работа по намирането на ваксина и за опазването на глобалното здраве“, каза той, цитиран от „Файненшъл таймс“.

Раб увери, че британските власти ще работят със съюзниците си, за да противодействат на подобни атаки.

Хакерската група APT29 , популярана и като Cozy Bear, стана известна около разследването за хакването на имейли от централата на Демократическата партия преди президентските избори в САЩ през 2016 г. Служители на разузнаването заявиха, че групата използва различни инструменти и техники. Те обаче не потвърждават дали опитите за кражба на интелектуална собственост от изследователите на ваксини са били успешни.

Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин, каза пред Файненшъл таймс: „Нямаме информация кой би могъл да хакне фармацевтични компании и изследователски центрове във Великобритания. Можем да кажем едно: Русия няма нищо общо с тези опити. Ние не приемаме подобни обвинения."

Информацията за хакерските атаки идва преди очакваното в понеделник обявяване на резултатите от първото клинично изпитване на ваксина срещу COVID-19 от университета в Оксфорд. Предварителните данни се свързват с очакване за съобщаване на добри новини за ефективността на ваксината да стимулира имунитета.

Русия също заяви, че е на напреднал етап на разработване на ваксина за коронавируса, която ще бъде готова за използване през есента.

От началото на пандемията от коронавирус в света са потвърдени над 13,7 милиона инфекции, а починалите от усложненията на заболяването са над 583 хиляди. Можете да следите чрез интерактивната карта разпространението на епидемията по света, а данните за България – тук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG