Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицаите, заснети в побой над протестиращ, няма да охраняват демонстрациите


Стопкадър от видео, показващо полицейско насилие във втория ден на протеста.

Служителите на МВР, замесени в заснетото полицейско насилие от втората вечер на протестите, са установени и няма да бъдат изпращани да охраняват демонстрациите, съобщиха от МВР. Забраната е валидна до приключването на проверката по случая.

Резултатите от проверката ще бъдат съобщени в рамките на следващата седмица.

По-рано представители на институцията твърдяха, че проверката е дълъг процес, който може да отнеме месец.

В четвъртък премиерът Борисов поиска оставката на вътрешния министър, наред с тази на други двама министри, но часове по-късно си промени мнението, че Младен Маринов трябва да напусне кабинета.

Първоначалното искане на оставката на тримата беше аргументирана с мнение на координаторите на ГЕРБ, според които отстраняването на министрите ще опровергае "внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски".

В момента действията на полицаите, участвали в насилието, се разследват от специално назначена комисия, а отделно е започнала и дисциплинарна проверка.

"Комисията е изискала и анализирала необходимите материали, като в хода на проверката е установила полицейските служители, заснети във видеоматериала. До приключването й същите няма да изпълняват задължения по обезпечаване на обществения ред. Продължава активното събиране на доказателства за изясняване на фактическата обстановка, като в рамките на следващата седмица резултатите ще бъдат оповестени", пише в съобщението на МВР до медиите.

Във втората вечер на протестите полицаите бяха заснети под колоните на Министерския съвет. Кадрите, разпространени в социалните мрежи, показваха, че служителите на МВР удрят и влачат човек от протестиращите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG