Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицаите, заснети в побой над протестиращ, няма да охраняват демонстрациите


Стопкадър от видео, показващо полицейско насилие във втория ден на протеста.
Стопкадър от видео, показващо полицейско насилие във втория ден на протеста.

Служителите на МВР, замесени в заснетото полицейско насилие от втората вечер на протестите, са установени и няма да бъдат изпращани да охраняват демонстрациите, съобщиха от МВР. Забраната е валидна до приключването на проверката по случая.

Резултатите от проверката ще бъдат съобщени в рамките на следващата седмица.

По-рано представители на институцията твърдяха, че проверката е дълъг процес, който може да отнеме месец.

В четвъртък премиерът Борисов поиска оставката на вътрешния министър, наред с тази на други двама министри, но часове по-късно си промени мнението, че Младен Маринов трябва да напусне кабинета.

Първоначалното искане на оставката на тримата беше аргументирана с мнение на координаторите на ГЕРБ, според които отстраняването на министрите ще опровергае "внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски".

В момента действията на полицаите, участвали в насилието, се разследват от специално назначена комисия, а отделно е започнала и дисциплинарна проверка.

"Комисията е изискала и анализирала необходимите материали, като в хода на проверката е установила полицейските служители, заснети във видеоматериала. До приключването й същите няма да изпълняват задължения по обезпечаване на обществения ред. Продължава активното събиране на доказателства за изясняване на фактическата обстановка, като в рамките на следващата седмица резултатите ще бъдат оповестени", пише в съобщението на МВР до медиите.

Във втората вечер на протестите полицаите бяха заснети под колоните на Министерския съвет. Кадрите, разпространени в социалните мрежи, показваха, че служителите на МВР удрят и влачат човек от протестиращите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG