Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Легитимни политически цели." Николай Ненчев е оправдан и на втора инстанция


Николай Ненчев
Николай Ненчев

Бившият военен министър Николай Ненчев не е извършил престъпление, постанови в петък Софийският апелативен съд (САС). С това беше потвърдено решението на първата инстанция отпреди година, с което Ненчев беше оправдан за бездействие по служба.

Обвинението твърдеше, че министърът не е изпълнил два договора за ремонт на двигатели за изтребители МиГ-29, сключени с руската самолетостроителна корпорация „МиГ“.

Според прокуратурата военният министър от втория кабинет на Бойко Борисов е наредил на бившата си заместничка Десислава Йосифова да заключи договорите с „РСК МиГ“ в служебната каса, заради което те така и не са влезли в сила. Вследствие на това е спаднал „нальотът на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година“. Прокуратурата твърдеше още, че с бездействието си подсъдимият е нанесъл вреда на руската компания за над 48.5 млн. лв.

Обвинителният акт срещу Ненчев беше внесен в началото на 2017 г., няколко месеца след като тогавашното правителство сключи споразумение за ремонт на шест двигателя МиГ-29 с Полша, което беше ратифицирано от парламента. Игнорирането на „РСК МиГ“ и подписването на договор с поляците предизвика острата реакция на Москва, откъдето заплашиха България с дело.

Тезата на Николай Ненчев по време на целия процес беше, че по този начин е защитил българския национален интерес. За сравнение, за ремонт на два двигателя за МиГ-29 България е трябвало да плати на руснаците общо над 4.4 млн. евро (с включени ДДС и мито), докато за ремонта на шест двигателя в Полша е договорена цена от 1.23 млн. евро. При това при два пъти по-добри гаранционни условия и предоставяне на два изправни двигателя за временно ползване от ВВС.

Апелативните съдии Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева потвърждават мотивите на Софийския градски съд за оправдателната присъда на Ненчев. Те посочват, че „обективно несъставомерното му поведение е било продиктувано не от целта да се причини вреда на АО „РСК” „МиГ” в размер общо на 48 526 666 лева, а от изцяло неукорими, правомерни и легитимни политически цели и съображения, които напълно са съответствали на поетите от Република България, съобразно сключените от нея международни договори, ангажименти и на провежданата в тази връзка външна политика на държавата“.

Според САС поведението на бившия военен министър е било „обусловено от изцяло политически мотиви и съображения и категорично не е проява на негови лични виждания и пристрастия, породени от противоправни и укорими подбуди, включително и от такива да причини вреди на РСК „МИГ“.

„Въззивният съд счита, че това негово поведение е обективно проявление и израз на прокламираната и провежданата към този момент от страна на НАТО и от страна на българската държава, като съюзник в тази организация“, обобщава пресцентърът на апелативния съд, който публикува на сайта си кратки мотиви за оправдателната присъда, тъй като делото е секретно и решението по него не е публично. Прокуратурата може да протестира пред Върховния касационен съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG