Връзки за достъпност

Извънредни новини

Възможно е срещата в Брюксел да не доведе до решение за бюджета на ЕС


За всички европейски лидери в Брюксел има подготвени маски с флага на тяхната държава. Ангела Меркел спазва най-стриктно мерките срещу коронавируса и редовно критикува своите колеги за неправилно носене на предпазните средства.
За всички европейски лидери в Брюксел има подготвени маски с флага на тяхната държава. Ангела Меркел спазва най-стриктно мерките срещу коронавируса и редовно критикува своите колеги за неправилно носене на предпазните средства.

Възможно е срещата на лидерите на държавите членки на Европейския съюз, която цели достигането на сделка за бюджета и спасителния фонд на целия блок, да се провали. Това каза министър-председателят на България Бойко Борисов в живо включване на страницата си във Фейсбук в неделя.

"Продължаваме, не знам дали ще се стигне до решение. Надявам се. Всички знаем, че ако си тръгнем без бюджет във време на пандемия, ще бъде много опасно“, каза той.

Малко по-рано през деня германският канцлер Ангела Меркел изрази същите притеснения на влизане в сградата "Европа" в Брюксел, където при ограничено присъствие на журналисти и стриктни изисквания за носене на маски от лидерите на страните членки се провежда първата среща на върха лице в лице след месеци карантина.

„Има много доброжелание, но има и много различни позиции. Затова аз ще съм сред онези, които натискат за сделка, но също така е възможно днес да няма резултат“, каза Меркел.

Според първоначалния план европейските лидери трябваше в рамките на два дни - петък и събота да приемат правилата за разпределението на 2,4 трилиона евро за общи разходи през следващите седем години и за възстановяването на пострадалата от коронавируса европейска икономика. След почти две пълни денонощия на преговори, обаче решение не беше достигнато, поради което срещата беше удължена с трети допълнителен ден.

Сумата, която се равнява на 17% от европейската икономика, е най-голямата спрямо БВП, която светът ще задели, за да се справи с главоломно приближаващата световна рецесия с небивали размери.

"Още не сме говорили за реалните цифри освен рамката (на бюджета). Досега основната тема е върховенството на закона и кой какво разбира от този термин. Аз съм го подкрепил във всичките му варианти. Има държави членки, които се притесняват“, каза още премиерът Борисов.

България подкрепя "супер спирачката", предложена от "спестовниците"

По думите му най-коментираната тема е предложената "супер спирачка", с която една или няколко държави могат да спират достъпа на евросредства до страна, ако преценят, че те не отиват по предназначение и така достъпът до кризисния пакет на дадена държава да се определя на срещи на финансовите министри на ЕС.

Условието идва от така наречените "пестеливи държави" или "спестовниците" по думите на Борисов. Това са Швеция, Австрия, Нидерландия и Дания, които искат още и по-голямо орязване на дяла на заемите за закъсалите заради коронавируса икономики.

България е подкрепила "супер спирачката" и е внесла собствено предложение, свързано с нея, което гласи исканията от страните по този механизъм първо да се гледат от съвета на министрите на финансите и икономиките и само ако се наложи от всички лидери на държавите членки.

"Тази „суперспирачка“ аз я подкрепям, защото е нормално този, който дава парите да знае къде, как се харчат, така че и тук имаме пълно единомислие със „спестовниците“", каза Борисов и допълни, че предложението на България е било прието "в огромната му част".

Италия и Испания обаче не приемат условието на „спестовниците“ за "суперспирачката". Унгария и Полша пък отново заплашиха да наложат вето на всички планове заради нов механизъм, с който нарушения на върховенството на закона могат да доведат до отнемане на достъп адо евросредства, пише "Ройтерс".

"Започваме третия ден на преговори и това наистина е решителният ден. Към този момент вече сме се справили с много различни проблеми, включително и размера на фонда, как ще се менажира и въпроси, свързани с върховенството на закона. Все още не мога да кажа, дали ще има решение“, допълни още германският канцлер Ангела Меркел в своето изявление в началото на третия ден на преговори в Брюксел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG