Връзки за достъпност

Извънредни новини

За трети път от началото на войната в Сирия се провеждат избори. Изненади не се очакват


Президентът на Сирия Башар Асад и жена му Асма дават своя глас на изборите в неделя, 17 юли
Президентът на Сирия Башар Асад и жена му Асма дават своя глас на изборите в неделя, 17 юли

В Сирия се провеждат парламентарни избори за трети път от началото на гражданската война в страната през 2011 г. Дългогодишният президент Башар Асад успя да остане на власт въпреки продължаващата близо десетилетие гражданска война, тежкото икономическо състояние на страната и санкции, въведени от САЩ наскоро, пише Ройтерс.

Хората могат да гласуват из цялата територия под контрол на правителството в общо 7 000 изборни секции, включително и в няколко региона, до скоро държани от бунтовниците.

Изборите трябваше да се проведат през април, но бяха отлагани два пъти заради епидемията с коронавирус.

Гласоподавателите могат да избират между 1 600 кандидати, много от които са добре познати бизнесмени. Те се борят за 250 депутатски места в парламента.

Изненади не се очакват по време на изборите в страна, в която няма истинска опозиция на управляваща Баат партия и нейните съмишленици.

Асад започва второто си десетилетие като президент на Сирия. Той пое поста на 17 юли 2000 г.

Сирийската национална коалиция е опозиционен блок, базиран в Турция и подкрепян от САЩ и Европа. Те нарекоха изборите „театър от режима на Асад“, защото милиони граждани са изгонени от страната.

Самият президент е подкрепян от Русия и Иран, с чиято помощ успя да си върне контрол над голяма част от територията на страната през последните 2 години. Бунтовниците вече са ограничени само в северозападния ъгъл, близо до границата с Турция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG