Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блокада и митинги в над 15 града. София протестира от 7 сутринта


Протестът във Варна. 20 юли 2020 г.
Протестът във Варна. 20 юли 2020 г.

В повече от 15 града в понеделник протичат шествия с искане за оставка на правителството и главния прокурор, докато в София след цял ден на протести от тази вечер е блокирано централно кръстовище. Това видяха репортери на Свободна Европа, след като организаторите на събитието призоваха към гражданско неподчинение и стачка.

В понеделник протича 12-ият ден на протестите, който съвпадна и с дебатите по вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов. В София стотици се събраха пред сградата на парламента от 7 сутринта и останаха там до вечерта под мотото “Окупация на Народното събрание. Всички вън“. Ораторите многократно казаха, че истинският вот към правителството се провежда на площада, а не в пленарната зала.

Около 19.30 протестиращите блокираха кръстовището пред Софийския университет. Други са на митинг пред сградата на БНТ с искане за оставка на генералния директор Емил Кошлуков. Там говори и съпредседателят на извънпарламентарната "Демократична България" Христо Иванов.

“Няма да се правя на гражданин, аз съм политик - каза той. Станах политик, защото бях гражданин, но разбрах, че е необходимо политическо действие, за да освободим страната.”

В 5 ч. сутринта Съдебната палата, Министерският съвет и Народното събрание вече се охраняваха от повече от 400 полицаи от София и страната, както и от близо сто превозни средства и една кола с водно оръдие.

Органите на реда проверяваха личните карти на хората, които вървяха към сградата на Народното събрание. Протестът и до сега протича спокойно и без инциденти.

В събота трима от инициаторите на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев - Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков, които наричат себе си „Отровното трио“, призоваха към гражданско неподчинение от понеделник. Те апелираха към блокиране на Народното събрание и на съдебните палати в страната.

В понеделник България влезе в трета седмица на протести, в които хиляди излязоха по улиците в страната и чужбина.

До първите демонстрации се стигна, след като на 7 юли на опозиционния политик Христо Иванов от "Демократична България" беше отказан достъп до обществен плаж, близо до имот на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите, избутали Иванов обратно в морето, са от Националната държавна служба (НСО), въпреки че в момента Доган не заема държавен пост. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството за претърсване и по-късно задържаха двама съветници на държавния глава.

Това доведе до остра обществена реакция и същата вечер (9 юли) се проведе първият протест в София. Оттогава всяка вечер има демонстрации срещу правителството не само в столицата, но и в много градове в страната и в чужбина.

Както Бойко Борисов, така и главният прокурор Иван Гешев, казаха, че няма да подават оставки. Миналата седмица премиерът беше казал, че иска една среща отсрочка, преди да вземе решение, свързано с оставката. Ставаше дума за срещата на върха в Брюксел, на която се решава бъдещият бюджет на ЕС, както и спасителният пакет за излизане от кризата, причинена от коронавируса.

В сряда Борисов поиска оставката на трима министри от кабинета, но на следващия ден се отказа от това и заяви, че кабинетът ще изкара пълния си мандат. Този мандат изтича през пролетта на 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG