Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата иска партия "Възраждане" да бъде заличена от съда


Софийската градска прокуратура внесе в съда искова молба за заличаване на извънпарламентарната партия "Възраждане", чийто лидер е Костадин Костадинов. Държавното обвинение настоява за разпускането на формацията.

Основанието, на което се позовава прокуратурата, е извършена проверка по сигнал за нарушения в дейността на партията, подаден в началото на месец юни тази година.

Проверката е показала, че са били декларирани неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията. Към датата на провеждане на събранието 86 лица, вписани като учредители, са били в чужбина.

От 580 учредители, 108 са заявили, че подписите в списъците не са техни, а 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии. Други 120 души пък са свидетелствали, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП "Възраждане".

Освен това, прокуратурата е установила, че двама от учредителите на формацията са били починали месеци преди да се състои Учредителното събрание.

В края на месец март лидерът на извънпарламентарна партия “Възраждане” Костадин Костадинов бе обвинен за разпространяване на невярна информация, с която може да се предизвика паника. Тогава той твърдеше, че въведените от българските власти ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус са "пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите".

Проруската формация на Костадинов бе основана преди пет години. Тя изказва силно критични позиции към НАТО и определя ЕС като “затвор”.

Костадинов е общински съветник във Варна. Той е бивш член на НФСБ и ВМРО, която през 2011 г. го издигна като кандидат за кмет на Варна. На парламентарните избори през 2017 г. "Възраждане" получи малко над 1% от действителните гласове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG