Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов е обвинен за всяване на паника


На последните местни избори във Варна Костадин Костадинов остана втори на балотажа срещу кмета Иван Портних от ГЕРБ
На последните местни избори във Варна Костадин Костадинов остана втори на балотажа срещу кмета Иван Портних от ГЕРБ

Лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов е обвинен за разпространяване на невярна информация, с която може да предизвика паника, потвърди самият той пред Свободна Европа в понеделник.

По-рано през деня Софийската районна прокуратура (СРП) съобщи, че e повдигнала обвинение на "К.К., лидер на политическа партия", който е твърдял, че въведените от българските власти ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус са "пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите".

"Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" с думите: "Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено", уточниха разследващите.

Костадин Костадинов е основател и лидер на партия "Възраждане", която е силно критична към ЕС и НАТО и никога не критикува Русия. Председателят й Костадинов публично е заявявал, че Крим не е част от Украйна, а е част от Русия. На последните парламентарни избори през 2017 г. партията получи 1,1% от гласовете и остана извън Народното събрание.

Костадинов коментира пред Свободна Европа, че е станал обвиняем и за твърдението: "Няма достатъчно медицински средства, с които да посрещат болниците нуждите на своите пациенти". Става въпрос за негово участие в предаване по телевизия "Евроком" на 13 март, когато парламентът обяви извънредно положение и бяха затворени всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове.

Политикът потвърди, че е коментирал състоянието на резерва в този контекст, посочвайки обаче конкретен случай от 2013 г., при който е установена липса на десетки тонове кашкавал и сирене. "Ние няма как да знаем в момента какво е точно състоянието на резерва, но можем, както казваше бившият министър на вътрешните работи Цветанов – да изкажем обосновано предположение", коментира Костадинов.

Прокуратурата му определи парична гаранция от 20 000 лева, която обаче той заяви, че няма възможност да плати в задължителния 15-дневен срок и затова ще обжалва размера ѝ пред съда. По думите на лидера на "Възраждане" тази сума се равнява на почти целия му годишен доход. Освен това в момента няма спестявания, тъй като е закупил имот преди няколко години и изплаща ипотечен кредит.

"Аз поисках отвод на разследващия полицай и отвод на прокурора, защото заявих директно и категорично, че това е политическа поръчка и че това е първият по рода си политически процес за последните 30 години. Най-парадоксалното е, че аз в това предаване през цялото време говоря за това, че правителството създава паника и че не е толкова тежко положението. Че не трябва да се паникьосват хората, че трябва да се внимава, защото икономиката е много неустойчива, че не трябва да се създава паника", каза още Костадинов, чиято партия преди близо година пусна предизборен клип с мъж, който разстрелва депутати в пленарна зала. По-късно той заяви пред Свободна Европа: "Този клип е насочен точно към медии като вашата".

Обвинението му е по член 326 от Наказателния кодекс, който досега се използваше основно при разследване на телефонни измами и фалшиви сигнали на спешния телефон 112 и предвижда до 2 години затвор. След обявяването на извънредното положение на 13 март, към него беше добавена още една хипотеза, според която ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, наказанието е до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева. По думите на Костадинов разследването му е по стария текст с по-лекото наказание.

По същия член 326 от Наказателния кодекс се води и дело в Пловдив, по което бяха разпитани двама лекари, оплакали се публично от липса на предпазни средства и добра организация на работа в условията на пандемията от COVID-19.

Според последните официални данни от понеделник следобяд потвърдените случаи на коронавирус в България са 359. Броят на заразените към този момент в световен мащаб надхвърля 740 000, починалите са над 35 000, а оздравелите – над 156 000 души.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG