Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов е обвинен за всяване на паника


На последните местни избори във Варна Костадин Костадинов остана втори на балотажа срещу кмета Иван Портних от ГЕРБ

Лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов е обвинен за разпространяване на невярна информация, с която може да предизвика паника, потвърди самият той пред Свободна Европа в понеделник.

По-рано през деня Софийската районна прокуратура (СРП) съобщи, че e повдигнала обвинение на "К.К., лидер на политическа партия", който е твърдял, че въведените от българските власти ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус са "пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите".

"Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" с думите: "Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено", уточниха разследващите.

Костадин Костадинов е основател и лидер на партия "Възраждане", която е силно критична към ЕС и НАТО и никога не критикува Русия. Председателят й Костадинов публично е заявявал, че Крим не е част от Украйна, а е част от Русия. На последните парламентарни избори през 2017 г. партията получи 1,1% от гласовете и остана извън Народното събрание.

Костадинов коментира пред Свободна Европа, че е станал обвиняем и за твърдението: "Няма достатъчно медицински средства, с които да посрещат болниците нуждите на своите пациенти". Става въпрос за негово участие в предаване по телевизия "Евроком" на 13 март, когато парламентът обяви извънредно положение и бяха затворени всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове.

Политикът потвърди, че е коментирал състоянието на резерва в този контекст, посочвайки обаче конкретен случай от 2013 г., при който е установена липса на десетки тонове кашкавал и сирене. "Ние няма как да знаем в момента какво е точно състоянието на резерва, но можем, както казваше бившият министър на вътрешните работи Цветанов – да изкажем обосновано предположение", коментира Костадинов.

Прокуратурата му определи парична гаранция от 20 000 лева, която обаче той заяви, че няма възможност да плати в задължителния 15-дневен срок и затова ще обжалва размера ѝ пред съда. По думите на лидера на "Възраждане" тази сума се равнява на почти целия му годишен доход. Освен това в момента няма спестявания, тъй като е закупил имот преди няколко години и изплаща ипотечен кредит.

"Аз поисках отвод на разследващия полицай и отвод на прокурора, защото заявих директно и категорично, че това е политическа поръчка и че това е първият по рода си политически процес за последните 30 години. Най-парадоксалното е, че аз в това предаване през цялото време говоря за това, че правителството създава паника и че не е толкова тежко положението. Че не трябва да се паникьосват хората, че трябва да се внимава, защото икономиката е много неустойчива, че не трябва да се създава паника", каза още Костадинов, чиято партия преди близо година пусна предизборен клип с мъж, който разстрелва депутати в пленарна зала. По-късно той заяви пред Свободна Европа: "Този клип е насочен точно към медии като вашата".

Обвинението му е по член 326 от Наказателния кодекс, който досега се използваше основно при разследване на телефонни измами и фалшиви сигнали на спешния телефон 112 и предвижда до 2 години затвор. След обявяването на извънредното положение на 13 март, към него беше добавена още една хипотеза, според която ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, наказанието е до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева. По думите на Костадинов разследването му е по стария текст с по-лекото наказание.

По същия член 326 от Наказателния кодекс се води и дело в Пловдив, по което бяха разпитани двама лекари, оплакали се публично от липса на предпазни средства и добра организация на работа в условията на пандемията от COVID-19.

Според последните официални данни от понеделник следобяд потвърдените случаи на коронавирус в България са 359. Броят на заразените към този момент в световен мащаб надхвърля 740 000, починалите са над 35 000, а оздравелите – над 156 000 души.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Facebook форум

XS
SM
MD
LG