Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вотът на недоверие: БСП обвърза управляващите с Гешев, а ГЕРБ не смятат, че връзката им с гражданите е скъсана


Малко над два астрономически часа продължиха в понеделник дебатите по петия вот на недоверие към правителството, поискан от БСП. От разискванията стана ясно, че управляващите не възнамеряват да подават оставка, защото не намират, че между тях и гражданите “връзката е скъсана”. Социалистите пък обвързаха оставката на правителството с оставка и на главния прокурор Иван Гешев.

Докато в парламента народните представители дебатираха съдбата на правителството и корупцията в България, пред Народното събрание стотици граждани протестираха с настояване за оставки на премиера Бойко Борисов и главния прокурор.

Самият Борисов не беше в парламента, тъй като е на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Основната теза на ГЕРБ бе изразена от вицепремиера Томислав Дончев, който взе думата последен. По думите му връзката между правителството и хората не била скъсана, затова управляващите щели да останат на власт.

БСП и ГЕРБ за “мафията” и “протеста”

“Рестарт на държавата означава временна сърдечна недостатъчност на българското общество. Дали трябва да подава оставка българското правителство или не? Докога ще стои - докато има смисъл, докато има полза, докато може да свърши нещо полезно, докато не се е скъсала връзката с гражданите. Ако тази връзка се е скъсала, няма нужда да ми викате "Оставка", каза Дончев. Той добави, че “корупцията се бори с институции и закони”, а не “с думи или хайки”.

“Какво не ни достига при условие, че и институциите, и законите са ни взети от практиката на най-развитите държави. Някои от текстовете са буквално копирани. Какво не ни стига? Няма да влизаме в режим на колективна психотерапия. Къде е това мнозинство тук, което ще има воля и сила да използва институциите и законите, има ли такова мнозинство? Не говоря за ляво, дясно, либерално, консервативно. Корупция в България има от 10, от 20, от 30, от 40, от 60, от 100 години", каза още вицепремиерът от парламентарната трибуна.

“Причините за народния гняв са много дълбоки и се коренят в олигархично-мафиотския модел на властта", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, докато представяше мотивите за вота.

“Огромните корупционни скандали за 3 години са над 25. Държавата се тресеше от "Кумгейт", "Суджукгейт", "Паспортгейт", "ЧЕЗгейт", "Барселонагейт", "Алепугейт", "Чекмеджегейт" и още, и още", изброи Нинова. Мафията се храни от страха и се пази с бухалка. Днес хиляди сме по улиците и площадите на България с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава. Повод стана нахлуването на тежковъоръжени представители на органите на властта в президентската институция. Това беше погазване на закона и Конституцията", допълни лидерът на БСП.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък заяви, че протестиращите не симпатизират и на левицата. И призова колегите си от лявата страна на залата да си направят експеримент и да пробват да слязат при хората на площада.

И БСП за оставка на Гешев

На този фон народният представител от БСП Крум Зарков обвързва управляващите с главния прокурор Иван Гешев.

Преди две седмици – в началото на антиправителствените протести социалистите обявиха, че подкрепят исканията на демонстрантите, но досега не са критикували пряко главния прокурор, въпреки че неговата оставка е едно от исканията на протеста. Преди дни в отговор на журналистически въпрос Корнелия Нинова поиска оставката на Гешев, но темата не бе подета от БСП.

Така в понеделник от трибуната на парламента левицата за първи път обвърза управляващите и държавното обвинение.

“Под ръководството на Иван Гешев прокуратурата е готова на всеки запис да отговори със запис, на всяка снимка с чат, а ако и това не може – с показна акция, с арест, с нахлуване. И затова той обвързва съдбата си с това управление и трябва да си тръгне с него. А защо тези неща по правило не водят до осъдителни присъди? Не знам. В корумпирана държава този въпрос е за кръчмарски разговор, а кръчмата се казва "Осемте джуджета”, каза Зарков.

Той добави, че мнозинството граждани, опозиционни партии, Европейската комисия, международни наблюдатели, НПО сектор, гражданско общество и чужди медии казват, че България е корумпирана, а управляващите седят "безочливо и обясняват, че не е вярно".

На неговото изказване отговори шефката на правната комисия в парламента Анна Александрова, която заяви, че в България има пътна карта за съдебна реформа, а ГЕРБ са разделили Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, за да могат съдии и прокурори да вземат отделно решения.

Разпределение на гласовете

Гласуването на вота бе насрочено за 11.30 ч. във вторник, когато депутатите ще се съберат извънредно.

Предварителните нагласи са и този опит за сваляне на кабинета (както предходните четири) не е успешен, тъй като само БСП и ДПС са заявили, че ще го подкрепят. Двете формации имат общо 102-ма депутати. За да бъде свалено правителството са нужни минимум 121 гласа.

В момента управляващите от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ имат 116 гласа. Често към тях в гласуванията се присъединяват и 12-те народни представители от “Воля” на Веселин Марешки.

Засега не е ясно как ще гласуват шестимата независими депутати от "Атака". Миналата година, след разрив в коалицията “Обединени патриоти”, те бяха изгонени от общата им парламентарна група с ВМРО и НФСБ. По време на последния вот на недоверие през януари тази година обаче и народните представители от “Атака” подкрепиха правителството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG