Връзки за достъпност

Извънредни новини

Минчо Спасов е освободен от ареста и обвинен в хулиганство заради спирането на метрото


Минчо Спасов

Бившият депутат Минчо Спасов е бил освободен от ареста около 1.30 часа през нощта срещу вторник. Той беше задържан в понеделник заради протестната акция, при която метрото в столицата беше спряно за кратко.

Пред Свободна Европа Спасов каза, че са му повдигнати обвинения за хулиганство. “Предстои днес да внеса гаранция от 1500 лева, както и предстои днес отново да съм на протеста”, допълни адвокатът и бивш народен представител.

В понеделник около обяд протестиращи срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев блокираха за кратко метрото в посока "Младост". Столичната полиция съобщи, че трима души са натиснали бутоните за аварийно спиране на мотрисите на метростанция "Софийски университет". Това се е случило около 12:50 ч. в понеделеник, стана ясно на пресконференция по повод задържането на Спасов на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

От полицията уточниха, че около на станцията на “Софийския униветситет” е изключително електрозахранването. След преглед на на камерите е установено кои са извършителите – това са бившият депутат и още един мъж, който също е арестуван и обвинен в хулиганство. Впоследствие и двамата са освободени. Третият участник в акцията не е идентифициран.

“Станциите на метрото са стратегически обект и подобно действие застрашава живота и здравето на гражданите. След изключване на захранването една мотриса е останала в тунела, това не кореспондира с демократичните ценности и справедливите искания на протестиращите”, каза директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Попитан дали наистина е спрял подземната железница, Спасов каза: “Мога да кажа само, че целта на протестите е да спасим хората. Тези хора, които стоят на релсите на влака, управляван от Бойко Борисов, с диспечер Делян Пеевски”.

След ареста на Спасов пред Първо районно полицейско управление беше организиран протест. В него се включиха колеги юристи на Спасов, политици и граждани. “Останаха там до освобождаването ми”, каза той.

На място беше и Татяна Дончева, която е негов адвокат. Спасов и Дончева бяха кандидат-президентска двойка през 2016, като и двамата са известни с критиките си към управляващите и прокуратурата.

Спасов каза, че при него са допуснати трима адвокати. Те са констатирали процесуални нарушения при задържането му, които са описани надлежно, допълни адвокатът и бивш депутат. “Като поемни лица бяха извикани няколко младежи на 18-19 години, всички до един без лични документи. Това си е процесуално нарушение. Описано е”, обясни той.

Повдигнатото на Спасов обвинение е за хулиганство, което според Наказателния кодекс е “изразяване неуважение към обществото”. “Предстои ми процедура, в която да докажа, че не съм хулиган, че не изразявам явно неуважение към обществото, а единствено към управляващите”, каза той във връзка с обвинението си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG