Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов получи условна присъда за "Суджукгейт"


Специализираният наказателен съд осъди във вторник на две години условно с четири години изпитателен срок бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов по обвинение, че през 2011 г. е принудил бизнесмена Антон Проданов да му предостави 1 тон суджук. Присъдата му не е окончателна и той може да обжалва пред втората инстанция.

Случаят стана известен като "Суджукгейт" през лятото на 2017 г. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров обяви, че подчинените му разследват депутата от управляващото мнозинство, защото изнудвал производител за големи количества деликатеси, твърдейки, че са предназначени за премиера Бойко Борисов.

На специална пресконференция още преди да бъде свален имунитетът на Мартинов, Цацаров уточни, че "нито един суджук не е достигнал" до министър-председателя. Няколко дни по-късно самият Борисов също коментира темата: "Аз суджук не ям, имам високо кръвно. Близките ми го знаят това."

Разследването срещу бившия депутат от ГЕРБ продължи година и половина като на няколко пъти свидетели по делото даваха показания, че са били заплашвани от него и им беше назначавана охрана. В крайна сметка Мартинов беше обвинен за изнудване през януари миналата година, а в края на същия месец разследващите внесоха делото му в спецсъда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG