Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Какъв мога да съм, ако не съм себе си?" Руши Видинлиев и ролите, които му носят награди


Руши Видинлиев

„Един мъж, който се е изгубил, който няма повече любов и който се влюбва в живота наново.“ Така Рушен Видинлиев, по-известен като Руши, описва ролята си във филма „18% сиво“ на Виктор Чучков-син. Тя му донесе награда за най-добра мъжка роля в категорията независими европейски филми от 66-тия Международен кинофестивал в Таормина, Италия.

Видинлиев печели „за една деликатно интимна интерпретация, която придружава публиката да открие едно пътешествие на израстване и изкупление“, беше обявено на церемонията.

Руши Видинлиев започва кариерата си в музиката и е популярен с песни като „Всичко се връща“, „Il Ritmo Del Mio Cuore“, „Ти беше“, „Лъжи ме“. Следва десетгодишна пауза, която той определя като съзнателно намерение.

„Започнах да пътувам повече и намерих смисъл и удовлетворение в снимането. Както и в анонимността. В България не е чак толкова трудно да станеш известен, много бързо се заживява в балон, а тази затвореност успива, което е смърт за идеите и развитието на един артист“, казва той пред „Капитал“ в едно от редките си интервюта.

Миналата година Видинлиев се завръща на музикалната сцена с баладата "Несъвършен", последвана от миниалбума "Психо". За завръщането си в музиката той казва, че се отнася към всяко следващо участие като към последно. „И може би точно оттам идва зарядът.“

Паралелно с музиката Видинлиев се занимава и с кино. Първата му значима роля е в черната комедия "Цветът на хамелеона" (2012) на Емил Христов.

Последните години са особено успешни за Видинлиев като актьор. Той има роли в три нови филма - "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов по разказа на Мирослав Пенков, "Времето е наше" на Петър Попзлатев по романа "Разруха" на Владимир Зарев, и "18% сиво" на Виктор Чучков-син по едноименната книга на Захари Карабашлиев.

„Да играя е най-голямото ми желание. Много ми харесва екипната работа, това, че всеки е важен в реализацията и че като всичко свърши, мога да го забравя и да продължа напред. Харесва ми, че киното отговаря на въпроса "какъв мога да съм аз, ако не съм себе си". То разчита на голям екип и сложна комуникация. Трябва да си хем гъвкав, хем абсолютно категоричен как и защо искаш да разкажеш нещо. То не търпи прояви на суета, несигурност и неподготвеност“, казва още той.

Руши Видинлиев завършва колеж в Единбург, Шотландия. След това учи кино и театър в Бристол. По-късно следва в Ню Йорк магистърска програма по късометражно кино.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG