Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ще провери дали е проверила ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган

Върховната касационна прокуратура (ВКП) се е самосезирала и ще започне проверка във връзка с действия на държавното обвинение по казуса около ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Централата е част от т.нар. студен резрев.

От съобщението на държавното обвинение се разбира, че няма да бъде проверявана самата ТЕЦ. Върховната касационна прокуроратура ще провери дали до момента са образувани прокурорски проверки по темата.

Действията на прокуратурата са провокирани от видеото на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, което по-рано бе излъчено във фейсбук профила му. Във живо вклчване на фона на ТЕЦ "Варна" във вторник, Иванов разказа за сигнала от 2019 г., който чешки сенатор подаде чрез Антикорупционния фонд до прокуратурата за сделката за централата.

Прокуратурата не се е сезирала от видеото на Христо Иванов, а от текст в "Дневник", в който то е публикувано.

Сенатор Лукаш Вагенкнехт е описал сделката на чешката държавна енергийна компания "ЧЕЗ груп", която в края на 2017 г. продава ТЕЦ "Варна" на фирмата на бившия транспортен министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов. Според Вегентнехт – на много по-ниска цена от реалната.

"Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на ТЕЦ "Варна" носи на чешкия данъкоплатец (ЧЕЗ е държавна компания) финансова загуба от около 1 милиард чешки крони (40 млн. евро – б.р.)", каза сенаторът в позиция до Свободна Европа в края на 2019 г..

По думите на Христо Иванов с месеци две прокуратури са си прехвърляли отговорността коя от тях следва да направи проверка по сигнала на Вагенкнехт, спорейки за подсъдността на кауса.

Преди това пък Антикорупционният фонд подаде сигнали до четири институции за продажбата на централата на Доган. "Прокуратурата не се сезира, когато става дума за Пеевски и Доган", заяви съпредседателят на "Демократична България".

За последните две години ТЕЦ "Варна" е получила над 50 млн. лева, за да поддържа т. нар. студен резерв - при необходимост трябва да може да се включи и да произвежда ток. За този период тя е била включена общо 5 пъти към електроенергийната система. Това Христо Иванов нарече "философския камък на Доган" и се обърна с въпрос към главния прокурор Иван Гешев дали го забелязва.

"ВКП ще провери дали има образувани преписки/досъдебни производства по повод изнесените в публикацията твърдения", съобщи по-късно през деня дъждавното обвинение. "Ако в хода на проверката бъдат констатирани данни за извършени престъпления, същите ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG