Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Готвачът на Путин". Как беше закрит фондът на Алексей Навални


Опозиционният лидер Алексей Навални

След осем години непрекъснати разследвания в Русия спря да функционира Фондът за борба с корупцията (ФБК). Най-често го наричат “фондът на Навални”, защото е създаден от известния опозиционен политик. Алексей Навални лично съобщи новината и напомни причината: в края на 2019 г. ФБК беше осъден да плати близо 88 млн. рубли (над 1 млн. евро) по едно от многото дела, водени срещу него. Навални каза, че единственят му изход е да закрие организацията, като веднага направи нова.

По делото не е осъден само ФБК, но и самият Навални и юристката на фонда Любов Собол като физизически лица.

Делото срещу ФБК беше заведено от компанията “Московски ученик”, свързвана с близкия до Кремъл бизнесмен Евгени Пригожин. В началото на 2019 г. ФБК публикува разследване, в което описа много случаи на дизентерия в учебните заведения. В разследването се твърди, че причина за това е лошото качество на храната, доставяна в училищата и детските градини от компания на Пригожин. Самият Пригожин, който е в черния списък на САЩ и когото Вашингтон обвинява в намеса в американските избори, се ползва с прозвището “Готвачът на Путин” - неговият бизнес е в областта на ресторантьорството и кетъринга, и обслужва висшите представители на властта ва Русия.

“Ще регистрираме друго юридическо лице и нека им приседне на Путин и Пригожин”, написа Навални. “Ние със Собол няма къде да се денем. Сумата [която се изисква от нас] е огромна, така че не виждам смисъл да се мъчим да я събираме. До края на путинската власт ще трябва да живеем с блокирани сметки и съдия-изпълнители, изземващи всяко наше имущество в полза на готвача на Путин”, написа още Навални.

Макар и да се превърна в причина за закриването на фонда, разследването за “готвача” далеч не е от най-впечатляващите открития на ФБК. От създаването си през 2012 г. фондът има десетки публикации, най-известна от които е тази за незаконните доходи на бившия премиер Дмитри Медведев. В документален филм-разследване на Алексей Навални от 2017 г. се твърди, че Медведев притежава имоти за милиарди, придобити чрез благотворителни организации, кредити от Газпромбанк и пари от най-големите руски олигарси. Филмът има 22 милиона гледания в YouTube.

Останалите разследвания на ФБК се отнасят до злоупотреби около Олимпиадата в Сочи, манипулации на кмет със социални помощи за сираци, недекларирани доходи на депутати, истории с отнемане на бизнеси и неправомерно спечелване на обществени поръчки.

През 2019 г. ФБК беше вписан в регистъра на “чуждестранните агенти” заради това, че е получавал финансиране от чужбина. От фонда отричат да са получавали пари от чужбина и твърдят, че се издържат от дарения на руски граждани.

В понеделник от ФБК съобщиха, че новото юридическо лице, което са регистрирали, е Фонд за защита на правата, но името ще бъде променено впоследствие, за да е по-близо по звучене до известната абревиатура, свързвана с Навални. Разследвания все така ще се правят и ще излизат с марката “ФБК”. Все още не е ясно на чие име е регистрирана новата организация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG