Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови 325 случая на COVID-19 са регистрирани в България. След Оксфорд и Русия се похвали с ваксина срещу вируса


Проба от руската ваксина за COVID-19. От Москва се похвалиха, че успешно са приключили втората фаза на тестването, но остава неясно кога ще бъде започната последната фаза и масовото разпространение на пазара
Проба от руската ваксина за COVID-19. От Москва се похвалиха, че успешно са приключили втората фаза на тестването, но остава неясно кога ще бъде започната последната фаза и масовото разпространение на пазара

325 са новите потвърдени случаи на COVID-19 в България за последните 24 часа. Те са установени при направени 5365 теста, което показва малко над 6 % заболеваемост сред тестваните, която е почти два пъти по-висока от тази през април.

Най-много са новорегистрираните случаи в София – 99, Пловдив – 50 и Варна – 48.

От началото на пандемията у нас общият брой на заразените е 9254 души, а активните случаи са 4420. 622 души са настанени за болнично лечение, а 31 са в интензивно отделение.

За последното денонощие са потвърдени голям брой излекувани – 316, с което общата им бройка достигна 4521 души.

В рамките на вчерашния ден са починали петима, а общият брой на жертвите от началото на пандемията е 313 души.

От полунощ гръцките гранични власти спряха пропускането на камиони пункта "Капитан Петко войвода" - "Орменион", съобщи БНТ. Забраната ще важи най-малко до 4 август. Временно се забранява и преминаването през пункта "Илинден"- "Ексохи" за пътуващи и в двете посоки, независимо от тяхното гражданство, съобщават от Гранична полиция.

От средата на юли в южната ни съседка влизането е възможно само след отрицателен резултат от актуален PCR тест, направен през последните 72 часа. Туристите преминават само през ГКПП "Кулата"-"Промахон".

След като в понеделник беше съобщено, че ваксина, разработвана от университета Оксфорд и “Астра Зенека”, показва обещаващи резултати и провокира имунен отговор, в сряда Русия обяви, че вече е готова да започне ваксинации. Това е възможно, след като екип от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология в Гамалея е създал ваксина с помощта на военните.

За постижението на руските учени съобщи зам.-военният министър Руслан Цаликов.

“Първата ваксина срещу новия коронавирус е готова”, каза той цитиран от ТАСС и добави, че след приключването на втората фаза от тестовете, доброволците, на които е била поставена, се чувстват добре. Все още не е ясно обаче кога ще започне и третата фаза на тестване, през която продуктът трябва да премине преди да бъде пуснат за масово потребление.

Русия е четвърта в света по най-висок брой заразени с COVID-19 с над 783 хил. случая. Пред нея са САЩ с над 3 млн. и 902 хил., Бразилия с над 2 млн. и 159 хил. и Индия с над 1 млн. 193 хил.

Развитието на пандемията в света можете да следите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG