Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заложническа криза в Украйна беше разрешена с призив за гледане на документален филм


В автобуса в Луцк заложниците бяха държани повече от 12 часа. Похитителят има криминално досие и получавал помощ в психиатрична клиника
В автобуса в Луцк заложниците бяха държани повече от 12 часа. Похитителят има криминално досие и получавал помощ в психиатрична клиника

Необичайна заложническа криза се разви в Украйна, след като похитител задържа 16 души с необичайно искане - украинците да изгледат документален филм с Хоакин Финикс.

В крайна сметка 16-те заложници, които бяха държани повече от 12 часа в автобус в украинския град Луцк, бяха освободени, а похитителят им бе задържан от специални части.

Във вторник сутрин 44-годишният Максим Крювош, въоръжен с автоматично оръжие и гранати, похити автобуса в центъра на заподноукраинския град. Той откри стрелба от превозното средство и хвърли граната срещу полицейски дрон. В крайна сметка се оказа, че никой не е бил наранен от действията на Крювош.

Похитителят има криминално досие и е получавал помощ в психиатрична клиника. Малко преди да се качи в автобуса той публикува манифест срещу правителството от 500 страници.

От полицията съобщиха, че по време на преговорите той се е обявил “против системата”, наричал е държавните служители и олигарсите на страната “терористи”. Пред журналисти, с които общуваше през социалните мрежи, Крювош отправи искане украинците да изгледат документалния филм с Хоакин Финикс от 2005 г. “Земляни”. В него се разказва за страданията, които животни претърпяват във ферми и изследователски центрове.

В отговор президентът Володимир Зеленски, който също говори с похитителя, публикува кратко видео във фейсбук, в което призова хората да изгледат филма. След залавянето на Крювош президентът изтри призива си от социалната мрежа.

По време на преговорите Крювош първо освободи трима души – бременна жена, пенсионерка и младо момиче. След препоръката за филма от Зеленски той освободи и останалите 13 заложници, а малко по-късно бе заловен.

“Човешкият живот е най-важен. Не загубихме никой”, написа по-късно Зеленски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG