Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Петно върху Малта". Посредникът за убийството на Дафне Галиция е намушкан с нож


Следователи и полицаи пред къщата на Мелвин Тюма, който е основен свидетел в разследването за убийството на Дафне Галиция
Следователи и полицаи пред къщата на Мелвин Тюма, който е основен свидетел в разследването за убийството на Дафне Галиция

Призналия се за посредник в убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, е получил сериозни наранявания с нож по гърлото и тялото си часове преди да свидетелства в съда. Бившият таксиметров шофьор Мелвин Тюма е открит в локва кръв в дома си, след което е бил откаран в критично състояние в болница.

През ноември Тюма получи амнистия за участието си в убийството на Галиция през 2017г., което разтърси страната. Това се случи заради негови свидетелства, които доведоха до обвинение в поръчителството на убийството за бизнесмена Йорген Фенек.

“По първоначални данни изглежда, че Мелвин Тюма се е самонаранил, но разследването продължава”, обявиха от малтийската полиция. Бившият таксиметров шофьор е открит от охраната, която денонощно е наблюдавала дома му.

В сряда Тюма трябваше да даде нови свидетелски показания за случая с Галиция пред съда във Валета.

Той твърди, че е действал като посредник между Фенек и трима души, които са поставили бомбата в колата на журналистиката.

Убийството на Дафне Каурана Галиция получи сериозен отзвук не само в Малта, но и в целия свят. То беше и най-голямото доказателство за това, за което дълги години журналистката пишеше – че престъпният свят е жив и активен, а корупцията достига до най-високите етажи на властта.

Последвалото разследване, което продължава вече близо три години, пък се превърна в петно върху властите в Малта. Най-голяма част от критиките се стовариха върху премиера Джоузеф Мускат и неговото правителство заради подозренията във връзки с престъпния свят и някои от заподозрените в убийството на Галиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG