Връзки за достъпност

Извънредни новини

Убийството, което разтресе Малта. Какво знаем за случая "Дафне Галиция"


Убийството на Дафне Каруана Галиция разтресе дълбоко матлийското общество
Убийството на Дафне Каруана Галиция разтресе дълбоко матлийското общество

16 октомври 2017 г. е ден, който остава завинаги в историята на Малта. Тогава известната разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция е взривена в колата си. Нейното убийство беше шокиращо не само за малката островна държава, но и за цяла Европа. То беше и най-голямото доказателство за това, за което дълги години журналистката пишеше – че престъпният свят е жив и активен, а корупцията достига до най-високите етажи на властта.

Последвалото разследване, което продължава вече повече от две години, пък се превърна в петно върху властите в Малта. Най-голяма част от критиките се стовариха върху премиера Джоузеф Мускат и неговото правителство заради подозренията във връзки с престъпния свят и някои от заподозрените в убийството на Галиция.

Какво обаче знаем за разследването дотук?

Първите арести и историята на един заговор за убийство

Първоначалните действия на властите, свързани с разследването, бяха бързи и на пръв поглед решаващи. Още на 3 декември 2017 г. , по-малко от 2 месеца след атентата, бяха арестувани братята Алфред и Джордж Деджорджо и Винс Мускат. Те бяха обвинени в убийството на Дафне, но пледираха, че са невинни. Джордж е лидер на организирана престъпна група, известен с прякора си „Китаеца“, неин член е и брат му Алфред, познат под прякора „Бобеното зърно“.

Публикувана през седмицата история на "Ройтерс", която досега беше пазена, за да не попречи на разследването, разказва как тримата арестувани през 2017 г. първо са планирани да убият с пушка журналистиката, но впоследствие се спират на варианта с бомбата. Това всъщност са част от показанията на Винс Мускат, който през април 2018 г. споделя множество детайли с полицията в желанието си да получи амнистия.

Винс Мускат
Винс Мускат

Мускат разказва как той и съучастниците му са взели 150 хил. евро за извършване на убийството и как в продължение на месеци са следили действията на Галиция и семейството ѝ. Вечерта преди убийството Алфред поставя взривното устройство под седалката на жертвата си, тъй като точно тогава колата е била паркирана извън пределите на къщата. В същото време брат му и Мускат наблюдават периметъра. На следващия ден Джордж Деджорджо се качва на яхтата си. Оттам изпраща съобщение, с което е активирана бомбата в колата на Дафне.

Посредникът, който доведе до обрат в делото

Въпреки тези показания на Мускат по делото, сякаш не се наблюдаваше напредък до една случайна проверка в средата на миналия месец. На 13 ноември полицейско куче надушва съмнителен товар в куфар, качен на полет за Истанбул. Оказва се, че в него пътуват 210 хил. евро в брой, а малко по-късно от отдела за борба с финансови престъпления задържат таксиметровия шофьор Мелвин Тюма по подозрения за участие в схема за пране на пари и нелегална хазартна дейност.

Докато траят разпитите му в ареста, той прави изненадващо признание, че може да даде сведения относно убийството на Галиция, заявявайки, че е действал като посредник в аферата. В замяна за сведенията си той иска имунитет, който впоследствие получава. Тюма всъщност е предал част от 150-те хил. евро, които извършителите на убийството е трябвало да получат.

Бизнесменът, който може да се окаже поръчител на убийство

Няколко дена след ареста на Тюма се стигна до задържането и на друга фигура, която се счита за ключова около убийството на Дафне Галиция. На 20 ноември, ден след като Тюма получи амнистия от президента на Малта Джордж Вела, полицията задържа известния с близките си отношения с правителството бизнесмен Йорген Фенек. Той бе хванат на личната си яхта, а по данни на полицията в същия момент се е опитвал да избяга от страната.

Йорген Фенек на излизане от изслушването си в съда
Йорген Фенек на излизане от изслушването си в съда

Фенек, чиито бизнес начинания включват енергийната компания "Електрогаз" и фирма за недвижимо имущество, е свързван и със собствеността на регистрираното в Дубай дружество 17 Black. 8 месеца преди да бъде взривена, Дафне Галиция писа именно за нея, свързвайки я с високопоставени лица от правителството като шефа на кабинета на премиера – Кийст Скембри и тогавашния енергиен министър Конрад Мици. Дубайската фирма се появи в „Панамските досиета“ през 2016 г. като място, през което се изпират милиони евро.

В петък Фенек се яви в съда с искане главният следовател по случая Кийт Арно да бъде отстранен от разследването заради връзките му със Скембри. Защитниците на бизнесмена поискаха и амнистия директно от президента Вела, заявявайки, че правителството се намира в конфликт на интереси в целия случай.

В неделя обаче Фенек получи обвинения за съучастие в убийството на Галиция, а различни медийни публикации го определят като поръчител на атентата. По тази теза към момента няма официални данни.

Правителство, над което тегне сянката на корупцията

Във времето след убийството на Галиция малтийското правителство, което неизменно е оглавявано от премиера Джоузеф Мускат от 2013 г., е подложено на тежък натиск. От една страна това се дължи на факта, че малтийците отказват да търпят все по-явните корупционни практики. Според редица анализатори смъртта на Галиция до крайна степен е отвратила хората от управлението. Кабинетът, който от своя страна трябваше да се справи с икономическата криза от 2007 г., прие спорни промени, довели до превръщането на Малта в център на борси за криптовалута, онлайн хазарт и продажба на европейско гражданство срещу малки инвестиции. В резултат на всичко това на островната държава се гледа все повече като на място, което привлича най-вече всеки, който се опитва да прикрие доходите си и да не плаща данъци.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат
Премиерът на Малта Джоузеф Мускат

Връзките на членове на правителството с предполагаемите участници в убийството на Галиция обаче могат да бъдат последната капка. През изминалата седмица Кийт Скембри подаде оставка от поста си на началник на кабинета на Мускат, след като няколко дни по-рано бе арестуван, а впоследствие освободен във връзка с разследването. Конрад Мици пък подаде оставка от новия си пост на министър на туризма, а колегата му от министерството на икономиката Крис Кордона временно напусна поста си, за да бъде разпитан от следователите.

Малко след като Фенек получи обвинението си за съучастие в убийство, членове на партията на Мускат обявиха, че той ще подаде оставка на 18 януари 2019 г. Това негово действие се очаква постоянно, след като новите разкрития по случая Галиция станаха публично известни. Решението на Мускат да предложи амнистия на посредникa Тюма пък стана причина за нова серия от протести на недоволните граждани, които искат виновните по случая да си получат заслуженото.

Протестите срещу решението на правителството да предложи амнистия за Мелвин Тюма
Протестите срещу решението на правителството да предложи амнистия за Мелвин Тюма

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG