Връзки за достъпност

Извънредни новини

14-и ден протести: каскети при Съдебната палата и блокирани кръстовища


Протестиращи с каскети в ръце пред Съдебната палата в София
Протестиращи с каскети в ръце пред Съдебната палата в София

За 14-и пореден ден в София и други градове в страната се провеждат протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Демонстрациите в столицата започнаха пред Съдебната палата, където беше организирано „масово хвърляне на каскети“. Главният прокурор Иван Гешев често носи каскет и затова е свързван с този вид шапка. Десетки каскети и други шапки бяха хвърлени от протестиращите пред Съдебната палата. На шапките на някои протестиращи беше написано „Каскет, оставка“ и „Долу, Каскет“.

"Долу, Каскет!", пише на шапката на протестираща пред Съдебната палата.
"Долу, Каскет!", пише на шапката на протестираща пред Съдебната палата.

Събитието беше организирано от младежката организация на извънпарламентарната партия „Да, България“. Сред ораторите беше председателят на партията Христо Иванов. По-рано през деня той се обърна към премиера Бойко Борисов във видео, излъчвано на живо във Фейсбук, и го призова да ангажира правосъдния министър да иска оставката на главния прокурор.

Христо Иванов по време на протеста пред Съдебната палата
Христо Иванов по време на протеста пред Съдебната палата

Иванов внесе сигнал срещу Гешев в Министерския съвет, а мотивът е, че ръководителят на държавното обвинение многократно е уронвал престижа на съдебната власт.

„Неговите нарушения включват избирателно упражняване на репресии, безпрецедентна партизанска реч, използване на жертви за свой пиар, използване на материали от СРС-та за пропагандни средства. Всяко от тези основания е основание да бъде освободен“, каза Иванов.

Преди дни Иван Гешев каза, че няма да подаде оставка и разтълкува искането като атака срещу прокуратурата.

Каскети пред съдебната палата
Каскети пред съдебната палата

След акцията пред Съдебната палата протестиращите отидоха пред сградата на Министерския съвет, където традиционно се провеждат антиправителствените протести през последните две седмици. Там вече се бяха събрали протестиращи.

Към сградата на Министерския съвет бяха хвърлени стотици рула тоалетна хартия. Хиляди протестиращи скандираха "Оставка" и настояха правителството да си тръгне.

Стотици рула тоалетна хартия бяха хвърлени към сградата на Министерския съвет
Стотици рула тоалетна хартия бяха хвърлени към сградата на Министерския съвет

По-късно беше обявено, че протестът ще се раздели на отделни шествия. Демонстрантите тръгнаха в различни посоки и блокираха централни кръстовища.

Част от протестиращите тръгнаха по пешеходния булевард „Витоша“ в посока Националния дворец на културата и блокираха бул. „Патриарх Евтимий“, съобщи „Дневник“. Друго шествие се насочи към Орлов мост и спря движението на кръстовището. Блокирани бяха и булевардите „Дондуков“ и „Васил Левски“, кръстовището при Централните хали, ул. „Георги Раковски“ и пл. „Македония“.

Протестиращи блокираха бул. "Дондуков"
Протестиращи блокираха бул. "Дондуков"

Освен в София протести се провеждат във Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и други градове.

Масовите протести в България започнаха преди две седмици, след като на 7 юли на опозиционния политик Христо Иванов от "Демократична България" беше отказан достъп до обществен плаж, близо до имота на почетния член на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка "Росенец" са от Националната държавна служба. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

Това доведе до остра обществена реакция и същата вечер (9 юли) се проведе първият протест в София. Оттогава всяка вечер има демонстрации срещу правителството не само в столицата, но и в много градове в страната и в чужбина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG