Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да си подам оставката!" Гешев предупреди президента, че "който сее вятър, ще пожъне буря"


Иван Гешев по време на посещението си в Шивачево
Иван Гешев по време на посещението си в Шивачево

Главният прокурор Иван Гешев няма да удовлетвори искането на протестиращите през последната седмица да си подаде оставката. Това заяви самият той в четвъртък в присъствието на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, с когото посетиха град Шивачево по повод полицейска акция срещу битовата престъпност в Сливенско.

Ръководителят на държавното обвинение разви тезата си, че е нормално прокуратурата да бъде подложена на критики и публични атаки заради свършената работа по ключови разследвания през последните шест месеца, откакто Гешев встъпи в длъжност на мястото на Сотир Цацаров.

"Нас това не ни плаши, ние сме единни – така е уредено в Конституцията"

"Нормално е да атакуват прокуратурата, нас това не ни плаши, ние сме единни – така е уредено в Конституцията, и сме твърдо решени да работим за и само за българските граждани. Независимо кой е извършил или за кого има данни или доказателства, че е извършил престъпления или нарушения на закона. И ще продължим да работим с еднакъв подход по отношение на всички. Това е единственият начин да покажем на българските граждани, че има справедливост."

Гешев отказа да коментира предстоящите промени в кабинета, анонсирани преди ден от правителствената пресслужба. В сряда премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министрите на финансите, вътрешните работи и икономиката – Владислав Горанова, Младен Маринов и Емил Караниколов в опит да разсее "внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски". В четвъртък сутринта стана ясно, че оставките на тримата ще бъдат обсъдени на коалиционен съвет следващата седмица.

"Какво общо имам с изпълнителната власт, аз не мога да коментирам политически въпроси"

"Какво общо имам аз с изпълнителната власт, аз не мога да коментирам политически въпроси. Това са политически въпроси, касаещи политическите партии, касаещи управляващата коалиция, касаещи изпълнителната власт, касаещи отношенията на Народното събрание и изпълнителната власт с президентството. Това не е работа на прокуратурата. На прокуратурата работата ѝ е да работи за българските граждани и да се бори срещу престъпността", заяви главният прокурор по повод искането на президента Румен Радев за оставка на правителството.

Макар че в четъвртък не коментира "политически въпроси", преди седмица Гешев обвини в "безпрецедентен политическо-партизански натиск" всички партии и политици, включили се в протеста след навлизането на прокуратурата и полициятра в президентството.

Сега главният прокурор отново не коментира действията на държавния глава, посочвайки, че е проблем на президентството, ако Радев го въвлича в конфликт с други институции. "Който сее вятър, ще пожъне буря", добави по негов адрес главният прокурор, след което каза, че за него е чест да бъде атакуван от "български политици".

Няколко минути по-късно той все пак направи коментар за изпълнителната власт, отбелязвайки, че вътрешният министър Младен Маринов "е един от малкото министри, които познавам, които са минали цялата стълбица от най-ниското до най-високото ниво и е професионалист, който стана нетипичен политик".

"Сигурен съм, че ако следващият министър има интерес, който съвпада с интереса на българските граждани, тоест – да се борим срещу престъпността съвместно с прокуратурата, ще се разбираме добре и със следващия министър", добави Гешев.

"Не смятам да си подавам оставката за това, че за България няма недосегаеми вече"

"Ако говорим за моята оставка, аз съм главен прокурор от 6 месеца, аз не смятам да си подавам оставката. На първо място, защото не смятам, че трябва да си подавам оставката за това, че си върша работата. Не смятам, че трябва да си подавам оставката за това, че съм свършил ето това всичкото, което ви описах – под мое ръководство го е свършила прокуратурата. Не смятам, че трябва да си подавам оставката за това, че към момента може би има над 20% спад на битовата престъпност, която смятахме да отчетем на едно национално съвещание следващата седмица. Не смятам да си подавам оставката за това, че аз с прокуратурата основно и с помощта на нашите партньори от МВР решихме в приемливи граници към този момент проблема с телефонните измами. Не смятам да си подавам оставката за това, че за България няма недосегаеми вече."

Помолен да коментира настояването на протестиращите за нов избор на главен прокурор, Гешев заяви, че "много граждани са недоволни и имат право да бъдат недоволни, но е ясно и че една немалка част от тях са организирани от тези хора, които описах".

Подобно на предишни свои изявления, той свърза всички критики срещу прокуратурата със защитна тактика на обвиняеми и подсъдими бизнесмени и политици като Васил Божков, Цветан Василев, братя Атанас и Пламен Бобокови, Миню Стайков, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, бившият екоминистър Нено Димов, бившия му заместник Красимир Живков, както и съветниците на президента Пламен Узунов и Илия Милушев.

"Войната на прокуратурата е с престъпността под всичките ѝ форми, независимо кой я извършва"

"Аз уважавам българските институции, ние нямаме война с никоя институция. Войната на прокуратурата е с престъпността под всичките ѝ форми, независимо кой я извършва. Независимо дали става въпрос за човек – дребен служител от президентството, или става въпрос за министър от управляващата коалиция, или става въпрос за зам.-министър от квотата на ГЕРБ, или става въпрос за олигарх с милиарди, или става въпрос за български гражданин, който е социално слаб, който е извършил някакво битово престъпление. Подходът на прокуратурата ще продължи да е еднакъв към всички."

В края на изявлението си пред медиите в Шивачево главният прокурор разви и теза, че най-големият проблем на българското общество е разединението и "клепането" на местните институции пред европейските партньори.

"Е, как ще ни уважават?! Как ще ни уважават като ние не се уважаваме сами като държава, не се уважаваме като хора. Е, това е проблемът – че вместо да се обединяваме, вместо да имаме общи интереси като държава, ние се разединяваме, борим се... И се борим не за себе си, а се борим в името на една шепа олигарси и политическа мафия, които искат да продължават да крадат и да бъде така като тези 30 години. Е, няма да стане! Няма да си подам оставката и ще продължа да се боря с това нещо, докато мога аз!"

Междувременно укриващият се в Дубай Васил Божков обяви в социалните мрежи, че е изпратил сигнала си за корупция срещу премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов до всички европейски институции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG