Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нещо се е объркал." Гешев напомни, че президентът е недосегаем, "докато не се произнесе КС"


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

„Президентът явно нещо се е объркал, мафията във всички държави е в политиката и най-сериозната мафия е политическата мафия.“

Така главният прокурор Иван Гешев коментира в петък призива на държавния глава Румен Радев „да изхвърлим мафията от прокуратурата“, който той отправи към протестиращи по повод акцията на прокурори и полицаи в президентството по-рано в четвъртък. Освен това ръководителят на държавното обвинение припомни, че президентските съветници нямат имунитет срещу наказателно преследване, какъвто има единствено президентът, „докато се произнесе Конституционният съд (КС)“. В момента има висящо конституционн дело по питане на Гешев именно за обхвата на наказателната неприкосновеност на държавния глава.

„Освен всичко друго, това заявление е тъжно. Тъжно е, защото президентът би трябвало да обединява нацията и не е признак за държавнически подход да атакуваш съдебната власт, която е една от стълбовете на всяка една правова държава, а ние сме правова държава в ЕС“, добави Гешев по време на интервю пред Нова телевизия, излъчвано на живо от кабинета му.

Няколко часа по-късно главният прокурор направи изявление от трибуна в Съдебната палата, а зад гърба му се бяха събрали десетки ръководители на прокуратури от София и страната, сред които директорът на националното следствие Борислав Сарафов.

"Политическо-партизански натиск"

„Ние сме тук не заради личните атаки срещу отделни магистрати или срещу главния прокурор. Възприемаме това като част от работата ни. Тук сме, защото институцията – Прокуратура на Република България бе подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на Република България и от обслужващи го политически формации. Радев би следвало да олицетворява единството на нацията и казвам Радев, защото когато той слезе при БСП с госпожа Корнелия Нинова, „Да, България“, ДСБ, АБВ, Българската евролевица, Движение 21, Мая Манолова, която още не е създала партия, както и Йоло Денев, който също още не е създал партия, Радев се превърна в един обикновен български политик от Прехода”, заяви пред медиите Гешев.

Двете му изявления в петък съдържаха идентични послания, според които най-общо прокуратурата няма да се съобразява с политици, олигарси и медии и ще продължи да повдига обвинения и да разследва в интерес на българското общество.

Преди ден бяха арестувани двама висши представители на президентската администрация – секретарят по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и съветникът по отбрана Илия Милушев. Първият вече е обвиняем по делото за търговия с влияние заедно с бизнесмена Пламен Бобоков, а вторият е разследван за изнасяне на класифицирана информация заедно с бивш разузнавач и още двама души. Този развой на събитията провокира протест пред президенството, към който се присъедини и самият Румен Радев.

„Тук сме за да кажем, че уважаваме българските институции, но няма да позволим, рушейки държавността и атакувайки прокуратурата, да се градят политически кариери и проекти, включително и от Радев. Вчера „обединителят на нацията“ г-н Радев каза по същество, че българската прокуратура е мафия?! Нещо, което не си позволи дори приватизаторът на България Иван Костов. Това, което му казваме ние, е че той явно говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като „Черепа“ и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ“, отговори му задочно Гешев в петък.

"Стар рефрен от времето на Костов"

Обвиненията към прокуратурата, че осъществява политическа репресия, той окачестви като „стар рефрен от времето на Костов, добавяйки, че новото твърдение е това, че държавното обвинение е мафия.

„Недопустимо за държавен глава твърдение, което освен, че е лъжа, уронва престижа на цялата държава и представлява намеса в независимостта на съдебна власт. С кое сме мафия!? С това, че спряхме телефонните измами, с това, че недосегаеми с милиарди се крият в чужбина или са в ареста, за това, че безпрецедентно задържахме действащи министри и техни заместници, уличени в корупция кметове, ръководители на държавни агенции, най-висшите полицейски началници, които е трябвало да се борят с наркотрафика, но не са го правили и кой ли още не...“

В края на изявлението си Гешев декларира, че ще информира за „безпрецедентната атака“ на президента всички европейски институции и посолства. И добави, че действията на прокуратурата се ръководят единствено от доказателствата, закона и вътрешното убеждение на прокурорите.

„Ние сме на страната на обикновените българи срещу политическата мафия и олигарсите, които унищожават бъдещето на децата и внуците ни. И не сме зависими от никого, независимо дали това са Борисов, Доган, Пеевски, Радев или някой друг.“

Питането до Конституционния съд

Главният прокурор Иван Гешев поиска тълкуване на основния закон през януари. В него той защитава тезата, че конституционната разпоредба, която позволява действащ държавен глава да бъде разследван за държавна измяна и нарушение на конституцията, е неясна и се нуждае от тълкуване.

В поредица въпроси той пита какво е държавна измяна и може ли президентът да бъде преследван от закона по време на мандата си, въпреки че има имунитет. Първоначално в искането не се правеше връзка с конкретен казус, а беше е уточнено, че "абстрактният характер на тълкуването, което извършва КС, не изисква задължително наличие на определен, конкретен правен спор“.

Ден по-късно главният прокурор съобщи, че питането на имунитета на Радев е за конкретен случай. Впоследствие пресцентърът на държавното обвинение публикува аудио записи на президента, който обсъжда с командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

След като редица юристи съобщиха, че прокуратурата извършва нарушение на закона с разпространяването на СРС-та от държавното обвинение започнаха да наричат записите „веществени доказателства“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG