Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опит за натиск." Главният редактор на най-големия независим сайт в Унгария беше уволнен


Саболч Дул
Саболч Дул

Главният редактор на най-четената независима онлайн медия в Унгария Index.hu Саболч Дул беше уволнен, след като предупреди, че редакционната свобода на новинарския сайт е изложена на опасност.

Дул обяви в края на юни, че собствениците медията подготвят реорганизация, която ще доведе до разтрогването на трудовите договори на журналистите. Преминаването им към статут на външни доставчици на услуги пък ще ги лиши от възможността да контролират съдържранието на собствените си публикации, предупреди тогава главният редактор на сайта.

След изявленията му, Саболч Дул беше отстранен от управата на Фондацията за унгарски прогрес, която е собственик на Index.hu, а в сряда е бил уволнен.

В прощално писмо до колегите си Дул посочва, че събитията са показали, че е имал основания да огласи подготвяните промени, премествайки на “опасност” своеобразния барометър на независимостта, който журналистите сложиха след предишен опит за скрито превземане на медията.

“Това, което се случи през последните седмици, ме убеди още повече, че Унгария има нужда от новинарски сайт, в който съдържанието и служителите не се определят от прикрити външни сили. От новинарски източник, чиято единствената цел е да информира читателите без на заден план да стоят неизвестни политически или икономически намерения. Сайт, където нашата работа е свободна и независима", пише Дул до подчинените си.

Последва и декларация от колегите му в Index, в която те определят решениетоп за уволнението на главния им редкатор като неприемливо: “От години повтаряме, че за нас има две условия за независимата работа на Index - да няма външно влияние върху публикуваното съдържание и върху структурата и състава на редакцията. Уволнението на Саболч Дул нарушава второто условие.”

Журналистите добавят, че според председателя на фондацията, притежаваща новинарската медия - Ласло Балодай, главният редактор вече не бил в състояние да контролира или спре вътрешните процеси в редакцията. Според тях причината за уволнението на Дул е отказът му да се подчини на опитите за изнудване от страна на ръководството, като оттегли предупрежденията за риск за независимостта на медията. За да го направи, той е бил заплашван със съкращения на персонала и затягане на финансовите условия за работа.

Журналистите оценяват отстраняването на главния си редактор като “опит за натиск върху Index.hu, който ще отслаби независимата журналистика”.

Изследователката Лидия Гал от неправителствената правозащитна организация Human Rights Watch коментира в Туитър, че уволнението на Дул е “тъжен ден за свободата на медиите в Унгария” и приближава моментът, когато ще бъде запушена устата на Index.hu.

Историята с опитите за превземането на новинарския свят получи широка гласност в Европа, тъй като Index.hu е една от последните независими медии в Унгария. Дори германската канцлерка Ангела Меркел беше призована от унгарски евродепутати да защити журналистите по време на дебат в Европейския парламент в Брюксел.

Index.hu е най-четената онлайн медия в Унгария с 1,5 милиона индивидуални посещения дневно. През 2018 г., след поредния опит за тайно изкупуване, журналистите въведоха барометър на независимостта, с който информират читателите си дали могат да работят свободно. В края на юни скалата му беше преместена от зелената в оранжевата зона, сигнализираща за опасност.

В последната класация за свободата на медиите на “Фрийдъм хаус” Унгария беше поставена на 89-то място, а медийната среда в страната беше определена като “полусвободна”. В същата класация България е на 111-то място.

Според организацията “Репортери без граници” за независимите журналисти в Унгария е все по-трудно да получават информация. Те са често ограничавани да задават въпроси към членове на правителството и дори да присъстват на официални събития. Пресслужбите на институциите традиционни не им съдейства за получаване на информация.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG