Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бригади “Последна надежда”. Доброволци обдишват пациенти с COVID-19 в Киргизстан


Властите започнаха да разкриват временни болници, в които пациенти със симптоми да бъдат прегледани от лекари. Те работят по няколко дни, след което се преместват на друго място
Властите започнаха да разкриват временни болници, в които пациенти със симптоми да бъдат прегледани от лекари. Те работят по няколко дни, след което се преместват на друго място

Хора в защитни костюми правят изкуствено дишане на пациенти през отворените багажници на таксита. Обдишват ги буквално на тротоарите. Или в домовете им.

Това е реалност в Киргизстан - една от най-силно засегнатите от пандемията от коронавирус държави в Централна Азия. Но тези хора не са медици. Те са доброволци - обикновени граждани, събрани с призиви в социалните мрежи да помагат на пациенти с COVID-19.

С 30 хиляди потвърдени инфекции от COVID-19 и над 1100 починали по данни на Световната здравна организация (СЗО), здравната система на Киргизстан е в колапс. Невъзможността на болниците и на Бърза помощ да поемат всички нуждаещи се извади на преден план доброволците.

Те дават дежурства като медицински сестри и санитари в болниците, готвят за медиците, купуват лекарства, шият маски и защитни костюми и карат мобилни кислородни апарати на задъхващи се болни.

Руслан Ибикеев е един от тях. Той се смущава, когато за него говорят като за герой. Казва, че е просто “отзивчиво момче”. Видял е призива за набиране на доброволци във Фейсбук и решил, че иска да бъде полезен:

“Работим от 23,30 ч. до обед. В 12 часа се сменяме и имаме 10-15 минути инструктаж".

Задачата на Ибикеев е да разнася кислородни апарати в столицата Бишкек и в околностите. Места в болниците за пациенти с COVID-19 и пневмонии в Киргизстан няма. Най-често болните се оставят на домашно лечение, където всеки момент състоянето им може рязко да се влоши.

Доброволците разказват, че получават стотици повиквания за денонощие. Първоначално разполагали само с три подвижни апарата. Сега вече имат 20 - купени от дарители.

“В крачка направихме мобилни групи с доброволци и частни автомобили. Всеки екип е от двама души. Обаждат ни се и ние носим по домовете кислородните апарати”, разказва Еламан Нурдинов от “Центъра за инициативна младеж”.

Често на хората им става зле направо на улицата. Екипите на Бърза помощ са недостатъчни - лекарите също са масово болни, така че при задъхващия се на улицата човек, най-вероятно първи ще пристигнат именно доброволците.

В тяхната група работят около 200 души - наричат ги “Последна надежда”.

“Поне вас ви има”, плаче благодарната съпруга на един от пациентите. - Звънях в Бърза помощ, даже консултации не дават. Просто затварят телефона”.

Жители на Бишкек чакат да получат медицинска помощ пред една от болниците в столицата Бишкек
Жители на Бишкек чакат да получат медицинска помощ пред една от болниците в столицата Бишкек

Но колкото и да се стараят доброволците, те не могат да помогнат на всички:

“Мисля, че двама души починаха вчера. Не успяваме да отговорим на всички съобщения, които идват към нашата група. За съжаление и това се случва”, разказва доброволецът Адил Нурдинуулу.

“Дори загубата на непознат човек е тежък удар”, добавя Адил с треперещ глас.

Но той не се отказва: “Ако трябва да съм честен, иска ми се да плача от безразличието на правителството - казва той. Не виждаме властите да правят нещо. Даже кислородните апарати са ни дадени от представители на малкия бизнес”.

Преди дни правителството призна, че значителна тежест от пандемията се поема от доброволците, и им благодари за помощта.

Според “Настоящее време” броят на хората, които умират от COVID-19 е по-голям, защото властите не отчитат като жертви на коронавируса пациентите, починали с пневмонии, но с отрицателни PCR тестове като болни с COVID-19. Дори да имат абсолютно същите симптоми и ренгенови снимки, като тези, доказващи инфекцията.

От обявяването на пандемията през март над 16 милиона души по света са били доказани като инфектирани с коронавируса. Повече от 620 хиляди са починали от усложненията. Можете да следите разпространението на COVID-19 по света на интерактивната карта и в България - тук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG