Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не се отказваме": Протестите продължават и след заявения ремонт на кабинета


Протестите в София и много градове в страната продължиха и след като премиерът Бойко Борисов обяви промени в правителството
Протестите в София и много градове в страната продължиха и след като премиерът Бойко Борисов обяви промени в правителството

Антиправителствените протести продължиха в четвъртък за 15-и пореден ден и след като по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че ще смени четирима министри от правителството си.

В София, Сливен, Пловдив, Ямбол, Хасково, Бургас, Варна, Пазарджик, Русе, Ловеч, Созопол и в други градове хората отново излязоха на улиците с искания за оставката на премиера, цялото правителство и на главния прокурор Иван Гешев.

"Властта е отново глуха и не чува гласа на хората и говори за ремонт на кабинета", заяви президентът Румен Радев, който се присъедини към протестиращите в София.

Президентът Румен Радев излезе да говори пред протестиращите. Част от тях го аплодираха, други го освиркаха
Президентът Румен Радев излезе да говори пред протестиращите. Част от тях го аплодираха, други го освиркаха

По думите му никога българите не са били по-единни в решимостта си да си отвоюват държавата от мафията.

Радев говори за необходимост от нов парламент, чрез който "да отворим пътя за конституционна реформа и промени, които да укрепят гражданските права, да прекършат корупцията, да осигурят условия за труд и доходи, и да върнат нашите братя от чужбина".

Президентът отбеляза, че площадът е родил братството на почтените хора, които няма да робуват на лъжи и на заплахи. Протестите са началото на края на порочния модел, който ни закотви на дъното на Европа, допълни Румен Радев.

"Оставките на цялото правителство и на главния прокурор са първата и задължителна стъпка към честни избори, към началото на демонтажа на порочния модел", каза президентът.

Протестиращите в Хасково поддържат исканията си за оставка на цялото правителство и не приемат промените в кабинета, които определят като козметични
Протестиращите в Хасково поддържат исканията си за оставка на цялото правителство и не приемат промените в кабинета, които определят като козметични

След традиционното шествие в София групи протестиращи блокираха възлови кръстовища в центъра на града. Пред Министерския съвет бяха хвърляни семки, бонбони и найлонови торбички "Била" ("каракачантички" според обясненията на присъстващите). Плътен кордон от полицаи ограждаше правителствената сграда.

"Те ни залъгват със семки и бонбонки, ние ще ги почерпим с тях", заяви Николай Хаджигенов, един от "Отровното трио", което е инициатор на протестите.

"Отровното трио" призова следващата сряда да бъде организирана национална стачка. Хаджигенов обясни, че "всички пътища и магистрали ще бъдат затворени от обикновени хора като нас, всички съдебни палати в страната ще бъдат затворени".

Протестите започнаха на 9 юли, два дни след като лидерът на "Демократична България" Христо Иванов беше прогонен от гардове на НСО от плажа в близост до имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка "Росенец" са от Националната служба за охрана. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

Това доведе до остра обществена реакция и същата вечер (9 юли) се проведе първият протест в София. Оттогава всяка вечер има демонстрации срещу правителството не само в столицата, но и в много градове в страната и в чужбина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG