Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ призоваха за отпор на китайската “тирания”, Пекин затвори американско консулство


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова съюзническите държави да застанат срещу глобалните „хегемонични” стремежи на Китайската комунистическа партия. Той каза, че САЩ „вече не могат да игнорират основните политически и идеологически различия между нашите страни“.

В реч, произнесена на 23 юли, Помпео заяви, че Китай не може да бъде третиран като "нормална държава, както всяка друга".

”Ние, свободните нации по света, трябва да предизвикаме промяна в поведението на Китайската комунистическа партия по по-креативен и настойчив начин, защото действията на Пекин заплашват нашите народи и просперитета ни", каза Помпео.

Държавният секретар говори в библиотеката на бившия американски президент Ричард Никсън в Йорба Линда, Калифорния.

Никсън беше президент от 1969-74 г. и отвори пътя за установяване на дипломатическите отношения на САЩ с комунистически Китай през 1979 г.

Помпео каза, че десетилетията ангажираност не са довели до очакваните резултати за сътрудничество и за демократизиране на Китай. Вместо това Китай „краде нашата ценна интелектуална собственост и търговски тайни“ и отне работните места от Америка, използвайки „робски труд“, добави той.

"Старата парадигма на сляпото обвързване с Китай се провали. Не трябва да я продължаваме, каза Помпео. Свободният свят трябва да възтържествува над тази нова тирания."

Помпео направи паралел със Студената война и напомни думите на президента Роналд Рейгън от 80-те години за Съветския съюз: "доверявайте се, но проверявайте". Помпео перифразира този цитат, визирайки Китайската комунистическа партия: политиката на САЩ трябва да бъде "не вярвайте и проверявайте", каза той.

"Комунистите винаги лъжат, но най-голямата лъжа е, че Китайската комунистическа партия говори от името на 1,4 милиарда души, които са наблюдавани, потискани и се боят да говорят", каза още Помпео.

Речта на държавния секретар идва два дни, след като САЩ наредиха затварянето на китайското консулство в Хюстън. Това усили вече ескалиралото напрежение между двете държави.

Помпео заяви, че консулството в Хюстън е било „център на шпионаж и кражба на интелектуална собственост“.

От своя страна Китай заяви, че затварянето на консулското представителство "сериозно" е навредило на отношенията и предупреди, че "трябва" да отмъсти.

В петък Пекин нареди затварянето на американското консулство в югозападния град Чънду, като отговор на затваряне на китайското представителство в Хюстън, Тексас.

Взаимоотношенията между двете най-големи икономики в света бяха обтегнати заради начина, по който Китай се отнесе към пандемията от коронавирус, от ерозирането на правата и свободите в Хонконг, както и от търговските спорове и претенциите на Пекин върху части на Южнокитайско море.

Вашингтон усили натиска върху Китай и заради грубите нарушения на правата на човека в региона Синдзян, където Китай вкара над 1 милион уйгурски мюсюлмани и други групи в трудови лагери и затвори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG