Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ иззеха китайски продукти, които може да са произведени с принудителен труд


Наблюдателна кула в строго охраняван център край място, на което се смята се задържат основно мюсюлмани и други етнически малцинства в Китай
Наблюдателна кула в строго охраняван център край място, на което се смята се задържат основно мюсюлмани и други етнически малцинства в Китай

Митническите служби на САЩ иззеха пратка с продукти, направени от човешка коса. Предполага се, че те са произведени от мюсюлмани, държани в трудовите лагери в китайската провинция Синцзян.

„Производството на тези продукти представлява много сериозно нарушение на човешките права“ съобщи Бренда Смит от американските митнически служби. Смята се, че задържаните стоки са направени включително и със затворнически и детски труд, добави тя.

Заповедта за задържането е издадена на 17 юни и цели да изпрати послание до всички организации, които се опитват да правят търговия със САЩ, че „престъпните и нечовешки практики няма да бъдат толерирани от американските вериги“, каза още Смит.

Пред Ройтерс американското посолство в Китай коментира, че „трудови права и интересите на китайските граждани от всички етнически групи, включително и тези от Синцзян, са защитени от закона“.

Иззетите продукти са част от 13-тонна пратка на компанията за продукти за коса „Lop County Meixin“. Компанията е третият износител на човешка коса от провинция Синцзян, който попада в черен списък заради използване на принудителен труд в последните месеци.

В същото време Китай отговори, че обвиненията за налагане на принудителен труд са фалшиви и злонамерени.

Какво се случва в Синцзян и как реагира САЩ

В провинция Синцзян в последните години се появиха редица „Центрове за професионално обучение“. Няколко международни разследвания обаче свързват тази провинция и с масови арести и преследвания на уйгури, казахи и други етнически групи.

Според правозащитници в региона съществуват десетките лагери за политическо превъзпитание в Синцзян. Там през последните години са задържани почти един милион души – уйгури, казахи, киргизи и други. Бивши затворници свидетелстват, че са били измъчвани.

През октомври САЩ санкционира 28 китайски организации заради ситуацията с уйгурите, в която те са взели участие. Тогава от американското правителство обявиха, че сред тях има технологични компании и правителствени агенции, се занимават с дейности противоречащи на външнополитическите дейности на САЩ и са въвлечени в нарушенията на човешките права, които Китай е извършило срещу уйгури, казаци и други членове на мюсюлманската общност. Обвиненията са свързани с това, че са били извършвани кампании за репресии, масови произволни задържания, както и високотехнологично подслушване и следене.

В списъка с компаниите попаднаха компании като Хайквижън (Hikvision), който е световен лидер в производството на техника за видеонаблюдение и Сенс тайм (Sense Time) и Мегвий (Megvii), които разработват изкуствен интелект.

Преди месец президентът Доналд Тръмп подписа „Закон за човешките права на уйгурите“, който позволи допълнителното налагане на санкции, както и увеличаването на правомощията на американските агенции за разследване на случващото се в Синзцян.

Самият Тръмп обаче призна, че Вашингтон се е въздържал от по-сериозни санкции, тъй като държавата е била в процес на договаряне на търговска сделка с Пекин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG