Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главният прокурор, а не МВР, отчете успехите на полицията срещу битовата престъпност


Главният прокурор Иван Гешев (в средата) отчита работата на МВР в първите пет месеца от годината пред погледа на заместниците си и професионалното ръководство на вътрешното министерство
Главният прокурор Иван Гешев (в средата) отчита работата на МВР в първите пет месеца от годината пред погледа на заместниците си и професионалното ръководство на вътрешното министерство

Главният прокурор Иван Гешев отчете в петък статистически данни на МВР за рекорден спад на телефонните измами, кражбите на коли и грабежите. За пръв път ръководител на държавното обвинение представя обобщена информация за работата на вътрешното министерство. Обикновено това се прави от политическото или професионалното ръководство на самата институция.

Гешев направи това по време на националното съвещание на МВР. Новоназначеният министър на вътрешните работи Христо Терзийски не присъстваше в залата.

Досегашният директор на националната полиция замени Младен Маринов. Оставката на Маринов беше поискана от премиера Бойко Борисов заради случаите на полицейско насилие в началото на антиправителствените протести и сблъсъците между униформени и граждани, искащи да достигнат плажа в парк „Росенец“ до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Началото на националното съвещание на МВР беше открито за медиите. Нетипично за тези събития, главният секретар на министерството Ивайло Иванов първо даде думата на главния прокурор, който обяви, че резултатите от работата на полицията през първите пет месеца от годината показват „едно добро взаимодействие“ с прокуратурата.

"Едно добро взаимодействие"

„Взаимодействие с местните структури на властта, структурите на местната власт и други държавни институции, което води до добрите резултати, които, надявам се, г-н Иванов ще представи – не "надявам се", а съм сигурен – ще представи в хода на съвещанието“, обърна се Гешев към областните директори от МВР и журналистите.

След това той фокусира речта си върху извънредните задължения на полицаите в началото на епидемията от коронавирус, когато те трябваше да следят карантинирани и да охраняват временните контролно-пропускателни пунктове в цялата страна.

Главният прокурор Иван Гешев откри националното съвещание на МВР в отсъствието на новия вътрешен министър Христо Терзийски
Главният прокурор Иван Гешев откри националното съвещание на МВР в отсъствието на новия вътрешен министър Христо Терзийски

„Докато повечето от нас бяха по къщите си, вие и вашите колеги изпълнявахте своя дълг за защита на българските граждани и на българското общество под голям стрес и напрежение, които продължават и към момента. Така че ви благодаря за това нещо. Благодаря за това, че съвместно, въпреки тези усилия и тези извънредни обстоятелства, не спря и продължи да работи създадената добра система на взаимодействие между прокуратурата и МВР за противодействие на битовата и конвенционалната престъпност, резултатите, от което ще отчетем днес“, добави главният прокурор. После той премина директно към отчитането на статистически данни под погледа на професионалния ръководител на МВР.

Данните на статистиката

От думите на Гешев стана ясно, че в сравнение с 2017 г. намалението на телефонните измами през първите пет месеца от тази година е 94%, в сравнение с 2018 г. е 91.6%, а спрямо миналата година – 90.7%. Той добави и че от януари до май тази година „става въпрос за единични случаи“.

„Ако се върнем към проблема с кражбите на МПС (моторни превозни средства – б.а.) – тук ще цитирам главния секретар, който го каза няколко пъти, когато бяхме заедно в различни населени места в страната – преди 10-15 години ставаше въпрос за 25-30 кражби на МПС-та на територията на цялата страна. Днес, в момента има 3 кражби на територията на цялата страна, има дни без нито една кражба. Спадът в сравнение с периода от миналата година – първите пет месеца – е 12%“, продължи главният прокурор, добавяйки данни за намаление на обикновените кражби с 21% и спад на грабежите с около 20%.

В края на речта пред средния ръководен състав на МВР Гешев отчете над 550 новообразувани досъдебни производства срещу битовата престъпност, както и че „над 305 лица са привлечени към наказателна отговорност и стотици внесени обвинителни актове“.

„Аз съм разговарял с немалка част от вас, когато сме били в различни населени места. Факт е, че след някои единични случаи, след действията на МВР и прокуратурата в тези места – ще цитирам, примерно, директора на ОД на МВР в Пловдив – с месеци там няма извършено престъпление“, обобщи накрая главният прокурор.

"Чувството за сигурност"

„Бях подготвил доста акценти, но главният прокурор вече ги каза“, взе на свой ред думата Ивайло Иванов, подчертавайки, че наред с разкриването на престъпления основен приоритет в работата на подчинените му полицаи трябва да бъде превенцията.

„Мисля, че основната задача, която ние трябва да постигнем, която трябва да внушите на колегите да го знаят това нещо по места, е у гражданите да има чувството за сигурност. Това мисля, че е основното. Това е ясно – на нас работата ни е да се борим с престъпността, да залавяме извършителите на престъпления, но превенцията е много важна. Трябва да се постараем такива да са нашите действия, такава да е работата на колегите, че да допускаме все по-малко и по-малко извършване на престъпления, когато бъде, не дай си, Боже, извършено престъпление.“

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов на няколко пъти отбеляза, че полицаите имат "пълната подкрепа" на ръководството на министерството и "нашия надежден партньор" прокуратурата
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов на няколко пъти отбеляза, че полицаите имат "пълната подкрепа" на ръководството на министерството и "нашия надежден партньор" прокуратурата

В опит да онагледи добрата работа на МВР, главният секртар декларира „с гордост и с радост“, че „няма място в България, на което не бих препоръчал да отиде някой чужд гражданин“.

"Нашата страна е много сигурна"

„Когато съм ходил навънка, мене винаги са ме предупреждавали: „Там не отивайте, там е опасно!“ Аз с чиста съвест и мисля, че никой не може да го отрече това нещо – да каже: „Там не отивайте, защото еди какво си ще се случи!“ Напротив, нашата страна е много сигурна и това е благодарение на вас, на вашите подчинени по места, на нашите партньори от прокуратурата, въобще на всички граждани“, описа цялостната криминогенна обстановка Иванов.

По повод съвместните им посещения с главния прокурор в малки населени места по време на мащабни операции на МВР, главният секретар на министерството отбеляза, че това не се прави с цел пиар: „Просто искаме да кажем, че ние обръщаме внимание на детайлите и за нас няма значение кой е извършителят на престъплението и кой е пострадалият, аршинът трябва да е еднакъв.“

„Искам да предадете на колегите, после като се върнете на работните си места, че имат пълната подкрепа на професионалното ръководство на министерството, имат пълната подкрепа и на политическото – старото и новото ръководство, пълната подкрепа на прокуратурата – те са един наш надежден партньор. И всички заедно продължаваме да гоним основните си цели, а именно сигурността на българските граждани. Благодаря ви“, завърши публичното си обръщение Ивайло Иванов.

След това служител на пресцентъра на прокуратурата любезно помоли присъстващите в залата журналисти да напуснат, за да продължи закритата част от националното съвещание на вътрешното министерство. Традиционно то се провежда в сградата на главна дирекция „Национална полиция“, непосредствено до Академията на МВР.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG