Връзки за достъпност

Извънредни новини

В отсъствието на премиера Борисов парламентът одобри промените в кабинета


Новите членове на правителството положиха клетва веднага след като Народното събрание гласува промените в кабинета
Новите членове на правителството положиха клетва веднага след като Народното събрание гласува промените в кабинета

Народното събрание утвърди предложените от министър-председателя Бойко Борисов промени в правителството.

Със 116 гласа “за” и 89 “против” депутатите се съгласиха Христо Терзийски да стане министър на вътрешните работи, Лъчезар Борисов - на икономиката, Костадин Ангелов - на здравеопазването, Марияна Николова - на туризма, а Кирил Ананиев да оглави финансовото министерство, след като досега беше здравен министър.

Новите членове на кабинета замениха подалите оставки министри Младен Маринов, Владислав Горанов, Емил Караниколов, Николина Ангелкова.

Дебатът и гласуването на правителствените промени стана в отсъствието на премиера Борисов, който не дойде в Народното събрание, дори след като депутатите взеха по настояване на БСП почивка, за да го изчакат.

Председателката на парламента Цвета Караянчева обяви, че Борисов няма да дойде и че заместникът му Томислав Дончев, който представи рокадите, го представлява. По-късно правителствената пресслужба съобщи, че премиерът е поставен под карантина заради положителна проба за коронавирус на негова сътрудничка.

Дебатите бяха съпътствани със скандирания “Оставка” в пленарната зала, а изчитането на имената на новите членове на правителство с викания “По-зле, по-зле” от банките на опозицията.

Новите министри положиха клетва в парламента веднага след като бяха гласувани от депутатите. Председателката на парламента се обърна към тях с ”Честито и успех”.

Депутатите прекратиха правомощията на Владислав Горанов, който трябваше да се върне в Народното събрание след министерската си оставка.

ГЕРБ заподозря Радев, че готви президентска република

В началото на дебата председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова прочете декларация, в която обвини президента Румен Радев, че се опитва “да въведе еднолично управление и безконтролна власт”, използвайки гражданските протести.

Повод беше изказването на държавния глава пред протестиращите, събрали се пред президентството в четвъртък вечер, че предсрочните избори са първа стъпка “да отворим пътя за конституционна реформа и промени, които да укрепят гражданските права, да прекършат корупцията, да осигурят условия за труд и доходи, и да върнат нашите братя от чужбина".

Дариткова обвини президента, че руши институциите и че никога не е насърчавал обществени дискусии по важни проблеми.

„Вчера той призова не само за разпускане на Народното събрание, но и за промяна в Конституцията. Вече е крайно време ясно да заяви своите претенции и неговото желание за въвеждане на президентска република”, каза председателката на мнозинството.

Дариткова добави, че президентът “руши демокрацията, като не спазва законите и на практика отправя призиви за еднолично управление”.

“Ние от ГЕРБ категорично се противопоставяме на незачитането на институциите и законите на страната, на неуважението към легитимно избраното при законно проведени изброи правителство“, каза Дариткова по време на дебатите в парламента около рокадите в правителството.

Дариткова констатира, че призивите на държавен глава от площада и на разследван за престъпления олигарх съмнително съвпадат. Тя посочи, че президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение, след като член на стратегическия съвет на президента е задържан за спирането на метрото в София.

"Подбудителството към престъпление и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент", обърна се Дариткова към Радев.

По време на декларацията от ляво се чуваха възгласи "Оставка", а от дясно "Обединени патриоти" и ГЕРБ ръкопляскаха.

Председателката на “Коалиция за България” Корнелия Нинова пък призова от парламентарната трибуна за продължаване на гражданското недоволство: “Не спирайте, българи, не спирайте да протестирате”.

Тя определи рокадите в правителството като “оцеляване, без оглед какво ще струва това на държавата и на гражданите”.

Правителствените промени съвпадат с 16-ия ден от началото на гражданските протести, започнали на 9 юли. Основните искания на техните участници са оставка на премиера Борисов и на неговото правителство, както и на главния прокурор Иван Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG