Връзки за достъпност

Извънредни новини

Записът, уличаващ премиера в контрол над прокуратурата, е автентичен, твърди лаборатория в САЩ


Елена Йончева. Снимката е архивна
Елена Йончева. Снимката е архивна

Аудиозапис, който може да уличи премиера Борисов в престъпление, ще бъде предаден на белгийската полиция, съобщи евродепутатката от левицата Елена Йончева. Тя разполага със заключение на американска лаборатория, която свидетелства, че в аудиозаписа няма монтаж и гласът в него принадлежи на Бойко Борисов.

На 12 юни в YouTube беше разпространен разговор с неизвестен събеседник, в който премиерът заплашва да "изгори" Йончева и да "съсипе" заместник-министъра на икономиката Александър Манолев чрез прокурорско обвинение. От записа се разбира, че премиерът знае кога ще бъде повдигнато обвинение на Манолев.

Ако се докаже, че гласът е действително на премиера, това ще потвърди опасенията на протестиращите, че прокуратурата се използва за политически цели и не е независима.

В събота бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев от ГЕРБ каза, че няма доверие на Йончева. "Не вярвам на Елена Йончева, откакто прави разследвания с политически уклон", каза той пред бТВ.​

Валентин Радев призова българите да имат доверие на националните институции, каквито са прокуратурата и съдът, и да изчакат тяхното заключение по случая.

Но именно независимостта на прокуратурата е поставена под въпрос в аудиозаписа.

"Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих. Аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева", казва в записа гласът, подобен на този на премиера.

В петък следобед Йончева посочи, че лабораторията, изследвала записа, е американската Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL). Тя не коментира кой е платил за анализа, но добави, че "за да се отървем от г-н Борисов, няма скъпо начинание".

Изследването е направено по нейна поръчка, а докладът е от 34 страници, каза още тя.

Йончева е била посъветвана от свои колеги в европарламента да се обърне към белгийската полиция. Тя има това право заради статута си на евродепутат, живеещ в Белгия. Йончева посочи, че не вярва на българската прокуратура.

Журналистката Елена Йончева е автор на разследване за къща в Барселона, която, според нея, Бойко Борисов е купил за млада жена. Йончева е била предупредена, че ще подстрада, ако се рови около къщата в Барселона. Предупреждението е дошло от член на българския парламент, твърди тя.

Бойко Борисов веднъж отрече автентичността на записа пред сайта "Епицентър", но по време на пресконференция по-късно той отхвърли само обвиненията за използване на прокуратурата, без да отрича, че гласът е негов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG