Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия отхвърли предложението на САЩ за връщане на Русия в Г-7


Според външния министър на Германия Хайко Маас Русия трябва да разреши проблемите свързани с анексията на Крим и намесата и в Източна Украйна, Либия и Сирия, преди да може да договори връщането си в Г-7
Според външния министър на Германия Хайко Маас Русия трябва да разреши проблемите свързани с анексията на Крим и намесата и в Източна Украйна, Либия и Сирия, преди да може да договори връщането си в Г-7

Германия е отхвърлила предложението на американския президент Доналд Тръмп за връщане на Русия във формата Г-7 на най-развитите икономики в света, съобщи “Ройтерс”.

От агенцията се позовават на интервю на външния министър на Германия Хайко Маас пред вестниците "Рейнише пост" и “Бонер Генерал-Анцайгер.

“Причината Русия да бъде изключена е анексията на Крим и намесата в Източна Украйна. Така че, докато нямаме решение на тези въпроси, не виждам шанс”, казва Маас за евентуалното връщане на Русия сред групата на най-развитите икономики.

През май Тръмп отложи срещата на Г-7, която трябваше да се проведе в САЩ през юни, заради пандемията от COVID-19. Тогава той обяви, че ще направи предложение групата да бъде разширена, тъй като в сегашния си състав тя е „много отживяла за времето си“. По думи на американския президент в групата трябва да бъдат поканени още Русия, Южна Корея, Австралия и Индия.

Според Маас към момента завръщането на Русия е трудно осъществимо поради много причини, сред които посочи решения за конфликтите в Сирия, Либия и Украйна. Той все пак подчерта, че това зависи най-вече от действията на Москва.

В Г-7 членуват САЩ, Канада, Германия, Япония, Франция, Великобритания и Италия.

В момента Германия държи ротационното председателство на Европейския съюз и е посредник в преговорите за прекратяването на конфликтите в Либия, Сирия и Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG