Връзки за достъпност

Извънредни новини

Починаха 7 души с коронавирус. България иска отрицателен PCR тест за туристи от 9 държави


PCR тест
PCR тест

През изминалото денонощие в България има 194 нови случаи на заразени с COVID-19, с което общият брой на активните случаи става 4689. Направени са общо 3832 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал. Починали са седем души.

За последното денонощие са излекувани 230 пациенти, а в интензивно болнично отделение са приети 39 души.

Най-голям брой новозаразени има в София – 60 души и във Варна – 25.

В понеделник България отчете рекорден брой новозаболели през изминалата седмица в сравнение с началото на епидемията с коронавирус. Между 20 и 26 юли с положителни резултати от тестовете са се оказали 1694 души, докато между 13 и 19 юли те са били 1381, показва официалната информация на Министерството на здравеопазването. Броят на направените тестове също се е повишил с около 15% спрямо предходната седмица.

Туристи от девет държави вече ще могат да влизат в България само срещу отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа. Правилото влиза в сила от вторник. То засяга гражданите на Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт.

На 30 юли ще влезе в сила същото изискване и за гражданите на Украйна.

Това е една от икономическите мерки, предложени в понеделник от министър-председателя Бойко Борисов, целящи да подпомогнат икономиката, пострадала от кризата с коронавируса.

С отрицателен PCR тест в България могат да пристигат и чужди граждани, пътуващи по съществени причини, от останалите трети страни. Според заповедта на здравния министър "съществени причини"се отнася до сезонните земеделски работници и работниците в областта на туризма; до лицата, пътуващи с цел обучение; до пътуващите по хуманитарни причини и представителите на компании, извършващи търговско-икономически и инвестиционни дейности.

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Общо 1 млрд. и 894 млн. лева ще бъдат похарчени за различни социални и икономически мерки за справяне с последствията от епидемията.

Сред социалните мерки са отпускане на допълнителни 50 лв. към всяка пенсия в рамките на 3 месеца и увеличаване с 20% на бюджета за заплатите на служителите, работещи в борбата с коронавируса и неговите последици.

Сред новите икономически мерки на правителството са намаляването на ДДС на 9% за туристическите услуги, свързани с т.нар. “случайни превози”, за продажбата на бира и вино в заведенията, както и субсидиране на полети, с които в България ще пристигат туристи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG